Ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο της Ουγκάντα την Τρίτη έναν από τους πιο αυστηρούς στον κόσμο νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, που περιλαμβάνει πολυετείς ποινές κάθειρξης και την επιβολή της θανατικής ποινής.

Παρά τις επιμέρους αλλαγές, ο νέος νόμος διατηρεί τα περισσότερα από τα πιο αυστηρά μέτρα της νομοθεσίας που εγκρίθηκε τον Μάρτιο, την οποία καταδίκασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι πρόνοιες που παρέμειναν στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνουν τη θανατική ποινή για τη λεγόμενη “διακεκριμένη ομοφυλοφιλία” και την 20ετή κάθειρξη για «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας, που σύμφωνα με ακτιβιστές θα μπορούσε να ποινικοποιήσει οποιαδήποτε συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφισεξουαλικών, των διεμφυλικών και των queer πολιτών.

Η λεγόμενη «διακεκριμένη ομοφυλοφιλία» περιλαμβάνει το ομοφυλόφιλο σεξ όταν υπάρχει θετικότητα στον HIV.

Ο νόμος επιστρέφει τώρα στον Μουσεβένι, ο οποίος μπορεί να τον υπογράψει, να θέσει βέτο ή να τον αναπέμψει εκ νέου στο κοινοβούλιο.

Ο Μουσεβένι, που αντιτίθεται στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, έχει διαμηνύσει ότι σκοπεύει να υπογράψει τον νόμο εφόσον γίνουν ορισμένες αλλαγές, περιλαμβανομένων μέτρων για την “αποκατάσταση” των γκέι ατόμων.

Προσώρας δεν είναι σαφές αν ο νέος νόμος ικανοποιεί τις απαιτήσεις του. Το γραφείο του δεν ήταν διαθέσιμο για σχόλια.

Ο νόμος τροποποιήθηκε ώστε να αναφέρεται ότι το να είναι απλώς κάποιος ΛΟΑΤΚΙ+ δεν συνιστά έγκλημα. Τροποποιήθηκε επίσης ένα μέτρο που ανάγκαζε τους ανθρώπους να αναφέρουν ομοφυλοφιλική δραστηριότητα, έτσι ώστε αναφορά να γίνεται μόνο όταν σε αυτήν εμπλέκεται παιδί.