Ενώ η Ελλάδα έχει ακριβοπληρώσει, με χρήματα που δεν της περισσεύουν, όπλα για την άμυνά της, επειδή έχει συγκεκριμένες απειλές, είναι ταυτόχρονα «λαρτζ» να τα μοιράζει σε άλλους. Ήδη η Ουκρανία έχει πάρει έναν μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων, πυρομαχικών, αντιαεροπορικών φορητών πυραύλων Stinger κ.λπ. Πολλά από αυτά δεν τα μάθαμε από την υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση, αλλά από ξένα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι συμμαχικές χώρες πιέζουν για περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και ειδικά για αντιαεροπορικά συστήματα, όπως οι S-300 που υπερασπίζονται από την Κρήτη τα νότια και ανατολικά σύνορα της χώρας.

Την ίδια ώρα μια πολύτιμη για την ελληνική αεράμυνα συστοιχία πυραύλων Patriot… λιάζεται στη Σαουδική Αραβία για να προστατεύει τις πετρελαιοπηγές μιας από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Τώρα ήρθε η σειρά των αντιαεροπορικών Crotale, που τα ζητάει από την Ελλάδα η Γαλλία για να ενισχύσει την αεράμυνά της ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων. Ακούγεται σαν κακό αστείο επειδή τα Crotale είναι γαλλικής κατασκευής (Thales). Η Γαλλία δίνει κι αυτή όπλα στην Ουκρανία και τώρα καταλαβαίνει ότι έχει κενά στη δική της άμυνα.

Το αίτημα για τη μεταφορά συστοιχίας κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς τύπου Crotale της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», κατατέθηκε και επισήμως στην Αθήνα από τις γαλλικές αρχές, με αιτιολογία τη χρησιμοποίησή της για το χρονικό διάστημα τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Το Παρίσι προτίθεται να παραχωρήσει αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία και ζητάει συμμαχική συνδρομή προκειμένου να εξασφαλίσει την αεράμυνα κρίσιμων υποδομών εντός της πρωτεύουσας που διοργανώνει τους Αγώνες.

Το σύστημα Crotale διαθέτει εκτοξευτές εμβέλειας 11-20 χιλιομέτρων και μέγιστο ύψος εμπλοκής 6 χιλιομέτρων. Μπορούν να προστατεύσουν κρίσιμες υποδομές της Γαλλίας. Η γαλλική πρόταση, αν και δεν συνδέεται άμεσα με την Ουκρανία, είναι σαφές ότι αποτελεί ακόμη μία πολύ έμμεση παραίνεση προς την Αθήνα να «ξεκλειδώσει» τμήμα της αντιαεροπορικής άμυνάς της, στη γενικότερη ευρωπαϊκή προσπάθεια ενίσχυσης του Κιέβου.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» οι γαλλικές πιέσεις είναι πολύ πιο κομψές από εκείνες που προέρχονται από το Βερολίνο. Οι γερμανικές πιέσεις χαρακτηρίζονται από έλλειψη τακτ των Γερμανών διπλωματών έως «ανοιχτά εχθρικές». H συζήτηση για την ανάγκη παροχής αντιαεροπορικών συστημάτων από τους συμμάχους, και την Ελλάδα συγκεκριμένα, ξεκίνησε την επόμενη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και έκτοτε δεν έχει ποτέ σταματήσει. Αύριο, με τη μορφή τηλεδιάσκεψης αναμένεται να επαναληφθούν οι πιέσεις, αυτή τη φορά από τις ΗΠΑ, στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη για την ενίσχυση της Ουκρανίας (Ukraine Defense Contact Group).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ