Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νέο «μπαράζ» χτυπημάτων κατά θέσεων της Χαμάς στο ανατολικό τμήμα της πόλης Ράφα στη νότια Γάζα.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του ο στρατός ανέφερε ότι περισσότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και επανέλαβε τη διαταγή που έδωσε το πρωί στους κατοίκους συνοικιών της ανατολικής Ράφα να φύγουν, διευκρινίζοντας πως η εκκένωση είναι το προοίμιο μιας «χερσαίας» επιχείρησης στην πόλη που έγινε καταφύγιο για πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους στο νότιο άκρο της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας.

Πολεμικό συμβούλιο
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συνέχιση της επιχείρησης στη Ράφα, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση στη Χαμάς να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους και να επιτύχει άλλους πολεμικούς στόχους της χώρας. «Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρηση στη Ράφα για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους άλλους στόχους του πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Νετανιάχου.

«Παράλληλα, αν και η πρόταση της Χαμάς απέχει πολύ από τις απαραίτητες απαιτήσεις του Ισραήλ, το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία εργασίας στους μεσολαβητές προκειμένου να εξαντλήσει τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας υπό όρους αποδεκτούς από το Ισραήλ», αναφέρεται.

Η Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι συμφώνησε σε μια συμφωνία τριών φάσεων για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους, αν και ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η συμφωνία δεν ήταν αποδεκτή από το Ισραήλ επειδή οι όροι είχαν «μαλακώσει».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μαζί με το Κατάρ και την Αίγυπτο διαδραμάτισαν διαμεσολαβητικό ρόλο στις συνομιλίες, δήλωσαν ότι μελετούν την απάντηση της Χαμάς και θα τη συζητήσουν με τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή.

Με βάση τις λεπτομέρειες που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από αξιωματούχους της Χαμάς και έναν αξιωματούχο που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες, η συμφωνία στην οποία η παλαιστινιακή ομάδα δήλωσε ότι συμφώνησε περιλαμβάνει τα εξής

Το σχέδιο εκεχειρίας

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ

– Περίοδος κατάπαυσης του πυρός 42 ημερών

– Η Χαμάς απελευθερώνει 33 ισραηλινούς ομήρους σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές.

– Το Ισραήλ αποσύρει μερικώς τα στρατεύματά του από τη Γάζα και επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη νότια προς τη βόρεια Γάζα.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ

– Άλλη μια περίοδος 42 ημερών που περιλαμβάνει μια συμφωνία για την αποκατάσταση μιας «βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα, γλώσσα που ένας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες δήλωσε ότι η Χαμάς και το Ισραήλ συμφώνησαν προκειμένου να βγει από το τραπέζι η συζήτηση για μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

– Την πλήρη αποχώρηση των περισσότερων ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

– Η Χαμάς απελευθερώνει ισραηλινούς εφέδρους και ορισμένους στρατιώτες με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από τη φυλακή.

ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ

– Η ολοκλήρωση της ανταλλαγής των σωμάτων και η έναρξη της υλοποίησης της ανοικοδόμησης σύμφωνα με το σχέδιο που επιβλέπουν το Κατάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη.

– Τερματισμός του πλήρους αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ