Παράγοντες της αγοράς προαναγγέλλουν εκτόξευση της βενζίνης πάνω από τα 2 ευρώ εξαιτίας των εξελίξεων στην περιοχή, οι οποίες όμως… δεν έχουν επηρεάσει τις διεθνείς τιμές πετρελαίου

Οι τιμές της βενζίνης χτυπούν κόκκινο εδώ και μέρες. Ακολουθώντας ως ένα βαθμό την άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου κατά 18% από τις αρχές του χρόνου, η μέση τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα ξεκίνησε από το 1,82 ευρώ το λίτρο στις αρχές Ιανουαρίου και ήταν στο 1,96 το Σάββατο 13 Απριλίου, προτού ακόμη εκδηλωθεί η επίθεση του Ιράν. Βεβαίως στα νησιά και σε πολλές επαρχιακές περιοχές ήταν ακόμη υψηλότερα, στα 2,20-2,30 ευρώ. Τη Δευτέρα 15 Απριλίου, ωστόσο, αμέσως μετά την επίθεση, ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου έκανε ισχυρή αίσθηση προαναγγέλλοντας ότι ως την Κυριακή η τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 2 ευρώ και ότι μέχρι το Πάσχα οι τιμές θα πάρουν φωτιά, σκαρφαλώνοντας πάνω από τα 2 ευρώ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πάνω από τα 2,30 σε νησιά και επαρχία που αναμένεται να είναι γεμάτα από τους Ελληνες εκδρομείς.

Αισχροκέρδεια
Τις μέρες που ακολούθησαν την επίθεση του Ιράν, παρότι οι διεθνές τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερές ή και υποχωρούσαν οριακά, η χονδρική τιμή της βενζίνης άρχισε να κάνει καθημερινά άλματα, καταγράφοντας στις 16/4 άνοδο στα 1.479,70 ευρώ το κυβικό μέτρο. Στις 17/4 ανέβηκε κατά 11,34 ευρώ στα 1.491,04 το κυβικό μέτρο και στις 18/4 σημείωσε νέα άνοδο κατά 5,65 ευρώ στα 1.496,69 το κυβικό μέτρο. Στις 19/4 είχαμε πτώση κατά 4,69 ευρώ, για πρώτη φορά μετά από μέρες, στα 1.491,99 το κυβικό μέτρο. Τα χειρότερα ωστόσο αναμένονται τις επόμενες μέρες, μετά και την απάντηση του Ισραήλ και τον κίνδυνο μιας ολόκληρωτικής περιφερειακής σύγκρουσης.

Αντίστοιχα και η μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης πέρασε από το 1,963 ευρώ το Σάββατο 13/4 σε 1,965 στις 15/4, σε 1,969 στις 16/4, σε 1,972 την Τετάρτη 17/4 και σε 1,977 την Πέμπτη 18/4.

Προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις σχετικά με τους μηχανισμούς που οδηγούν την καλπάζουσα άνοδο στην τιμή της βενζίνης ο Ν. Παπαγεωργίου διευκρίνισε ότι:
• Πρώτον, τις τιμές δεν τις ορίζουν/αυξάνουν οι πρατηριούχοι, στους οποίους εδώ και δύο χρόνια έχει επιβληθεί με νομοθετική διάταξη ένα μικρό, συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους, αλλά τα διυλιστήρια, δηλαδή τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil.
• Δεύτερον, η εκτίμησή του ότι η τιμή της βενζίνης θα ανεβαίνει όσο πηγαίνουμε προς το Πάσχα δεν οφείλεται αποκλειστικά στις διεθνείς εντάσεις αλλά και στο σύνηθες στη χώρα μας φαινόμενο της ανόδου των τιμών κάθε φορά που αυξάνεται η ζήτηση, δηλαδή Χριστούγεννα, Πάσχα και στις καλοκαιρινές διακοπές, όταν οι Ελληνες ταξιδεύουν. Η αύξηση της ζήτησης, διευκρίνισε ο Ν. Παπαγεωργίου, αυξάνει τις τιμές γιατί η προσφορά είναι πολύ συγκεκριμένη, ορίζεται από τα αποθέματα, ανέφερε, αποφεύγοντας ωστόσο να εξηγήσει γιατί τα αποθέματα –είναι επίσης κάτι που αφορά τα διυλιστήρια– δεν αυξάνονται εγκαίρως ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές, αφού όλοι γνωρίζουμε πότε θα αυξηθεί η ζήτηση.

Ο αντιπρόεδρος της πανελλαδικής ομοσπονδίας πρατηριούχων Γ. Ασμάτογλου από την πλευρά του, παρέπεμψε στον ρόλο που διαδραματίζουν οι ειδικές πλατφόρμες στις οποίες καθορίζονται οι τιμές των πετρελαιοειδών αλλά και οι ειδικώς ελληνικοί δυσθεώρητοι φόροι επί των καυσίμων. Αυτές οι πλατφόρμες αφορούν τις λεγόμενες τιμές Platt’s, που ορίζουν τις τιμές της βενζίνης σε περιφερειακή βάση και σε επίπεδα που έχουν μεν κάποια μακρινή σχέση με τις τιμές του πετρελαίου, αλλά όλα αυτά πρέπει να τα αντιληφθούμε με μεγάλη ελαστικότητα καθώς η βενζίνη είναι αυτόνομο χρηματιστηριακό προϊόν.

Για την Ελλάδα πάντως όπως και τη γειτονική Ιταλία η διυλιστηριακή τιμή της βενζίνης προσδιορίζεται, υποτίθεται, με βάση τις τιμές Platt’s της ανατολικής Μεσογείου, αλλά όπως ανέφεραν στο Documento παράγοντες της αγοράς, είναι πιθανό στον προσδιορισμό των τιμών Platt’s της ανατολικής Μεσογείου κεντρικό ρόλο να διαδραματίζουν παράγοντες του κλάδου διύλισης των δύο χωρών, που είναι εκείνοι που επωφελούνται από τις αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης – οπότε πάλι καταλήγουμε στα διυλιστήρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ