Η αμερικανική Bουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε για άλλη μια φορά νομοθεσία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πανεθνική απαγόρευση του TikTok, σε μία νέα τεράστια απειλή για τη δημοφιλή πλατφόρμα στις ΗΠΑ. Η κίνηση θα μπορούσε να επιταχύνει μια πρόταση που το TikTok μάχεται εδώ και εβδομάδες. Εάν αποδώσει το στοίχημα του Σώματος το TikTok θα μπορούσε να αναγκαστεί να βρει νέο ιδιοκτήτη ή να αποκλειστεί εντελώς από τις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο για το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο εντάχθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μαζί με το πακέτο που προβλέπει εξωτερική βοήθεια ύψους 60,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, καθώς και επιπλέον χρήματα για το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Τον Μάρτιο, οι νομοθέτες της Βουλής είχαν εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που έδινε στο TikTok περίπου έξι μήνες για να αλλάξει χέρια. Σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγούσε σε σημαντικές συνέπειες: Η εφαρμογή θα απαγορευόταν από καταστήματα εφαρμογών στις ΗΠΑ και από «υπηρεσίες φιλοξενίας διαδικτύου» που την υποστηρίζουν.

Τι κάνει αυτό το νομοσχέδιο διαφορετικό;
Λίγα πράγματα. Για αρχή, υπάρχουν κάποιες ουσιαστικές αλλαγές. Αντί για προθεσμία έξι μηνών, το TikTok θα έχει περίπου εννέα μήνες. Και αυτή η προθεσμία θα μπορούσε να παραταθεί από τον Λευκό Οίκο -για μια περίοδο 90 ημερών – εάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφασίσει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς την πώληση.

House passes bill to ban TikTok in the U.S. if it doesn’t divest
Το να δώσουμε στην TikTok ένα χρόνο για να ολοκληρώσει μια αναγκαστική πώληση φαίνεται ότι άλλαξε τον πολιτικό λογισμό στο Καπιτώλιο. Ορισμένοι βασικοί νομοθέτες που είχαν προηγουμένως εκφράσει σκεπτικισμό λένε τώρα ότι υποστηρίζουν το νομοσχέδιο. Ένας από αυτούς τους νομοθέτες είναι η Δημοκρατική Γερουσιαστής της Ουάσινγκτον Μαρία Κάντουελ, η οποία προεδρεύει της ισχυρής Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας.

Ένας άλλος παράγοντας που άλλαξε τα πράγματα είναι το πώς οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής εισήγαγαν το νομοσχέδιο για το TikTok σε ένα πολύ μεγαλύτερο πακέτο ξένης βοήθειας. Αντί να ζητείται από τη Γερουσία να ψηφίσει μεμονωμένα το νομοσχέδιο TikTok, ο συνδυασμός του νομοσχεδίου με ξένη βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τους νομοθέτες να αντιταχθούν στο μέτρο TikTok.

Θα μπορούσε η Γερουσία να ψηφίσει για την ξένη βοήθεια χωρίς τη ρύθμιση για το TikTok;
Οι γερουσιαστές θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αφαιρέσουν τη νομοθεσία για το TikTok, αλλά οι αναλυτές το θεωρούν απίθανο. Η γρήγορη έγκριση της ξένης βοήθειας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του Κογκρέσου και αν η Γερουσία εγκρίνει το πακέτο χωρίς το νομοσχέδιογια το TikTok, αυτές οι αλλαγές θα έπρεπε να εγκριθούν από τη Βουλή, καθυστερώντας περαιτέρω τα θέματα.

Φαίνεται πιο πιθανό για τη Γερουσία να εξετάσει ολόκληρο το πακέτο με μια ενιαία ψηφοφορία κάτι που φαίνεται να ήθελαν ακριβώς οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής. Οι πιθανότητες ψήφισης από τη Γερουσία είναι έως και 80%, σύμφωνα με τον Paul Gallant, αναλυτή στην εταιρεία ερευνών αγοράς Cowen, Inc.

Η Γερουσία θα μπορούσε να ψηφίσει σε μία έως δύο εβδομάδες, πρόσθεσε ο Gallant, αν και η ηγεσία της Γερουσίας έχει εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα.

Τι σημαίνει αυτό για τη χρήση της εφαρμογής ;
House passes bill that could ban TikTok in the US
Εάν η Γερουσία ψηφίσει την έγκριση της νομοθεσίας TikTok, το θέμα θα φθάσει στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν ενέκρινε την προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου TikTok, η οποία υποδηλώνει ότι μπορεί να υπογράψει γρήγορα οποιοδήποτε πακέτο ξένης βοήθειας που περιλαμβάνει το TikTok.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ