Μία κρίσιμη ψηφοφορία που ίσως και να κρίνει την έκβαση του πολέμου και το μέλλον της Ουκρανίας διεξάγεται σήμερα, Σάββατο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει, μεταξύ άλλων, για τη στρατιωτική βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία,  ένα πακέτο που, βάσει των δηλώσεων και των εκκλήσεων Ουκρανών αξιωματούχων, μοιάζει με σανίδα σωτηρίας για το Κίεβο, τη στιγμή που στο πεδίο των μαχών τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θέλει να προωθήσει τα μέτρα (στα οποία προβλέπεται και βοήθεια προς το Ισραήλ), ακόμα κι αν αυτό θέτει σε κίνδυνο τη θέση του.

Εάν η Βουλή δώσει το πράσινο φως για το νομοσχέδιο, η Γερουσία μπορεί να εγκρίνει το πακέτο αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του, έχει  δεσμευτεί να το υπογράψει και να γίνει νόμος. “Αυτή είναι μια κομβική στιγμή”, έγραψε ο Μπάιντεν σε άρθρο γνώμης της Wall Street Journal την Τετάρτη καλώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων να δράσει.

Η πρόταση εξωτερικής βοήθειας παρέχει 60,8 δισ. δολάρια στην Ουκρανία, 26,4 δισ. δολάρια στο Ισραήλ και 8,1 δισ. δολάρια στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσουν όλα τα μέτρα, αφού ήδη υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Ρεπουμπλικανών που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε νέα βοήθεια προς την Ουκρανία. Ορισμένοι συντηρητικοί μάλιστα απείλησαν να πιέσουν για την απομάκρυνση του Τζόνσον εάν υποστηρίξει τη νέα βοήθεια στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, αναφορικά με την άλλη ψηφοφορία, αυτή του Ισραήλ, αρκετοί Δημοκρατικοί που είναι αντίθετοι με τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να συνεχίσουν να είναι συνένοχοι. Όσον αφορά στην Ουκρανία βέβαια, γνωρίζουν ότι η προοπτική παροχής νέας βοήθειας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής για το κόμμα τους και τον ίδιο τον Μπάιντεν.

“Το μέλλον της Ουκρανίας εξαρτάται από αυτή την απόφαση”

Ο ανώτερος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη έχει ήδη προειδοποιήσει το Κογκρέσο ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει τον πόλεμο χωρίς περαιτέρω αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη.

Ο στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία ήταν ταχύτερη στην αντικατάσταση των απωλειών της από ό,τι περίμεναν πολλοί.

Η απουσία στρατιωτικών προμηθειών των ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες έχει αφήσει την Ουκρανία σε επισφαλή θέση στο πεδίο της μάχης. Και η Αμερική είναι ο βασικός προμηθευτής των πυρομαχικών που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ