Πλέον, όλη χώρα είναι μία ανεμογεννήτρια. Πάντα προς το τέλος του καλοκαιριού πέφτουν οι τζίφρες. Ειδικά η Πελοπόννησος έχει καταστραφεί αφού παντού υπάρχουν έλικες. Μαίναλο, Λύκαιο και αλλού.

Δεν τα λέμε εμείς. Υποψήφιοι της τοπικής αυτοδιοίκησης τα λένε. Αριστεροί κιόλας.

Διαβάστε λοιπόν το άρθρο του Νίκου Γόντικα, επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που δημοσίευσε το arcadiaportal.gr:

Πριν ενάμιση χρόνο η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόλαβε να εξαγγείλει το άμεσο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κίνητρα για τις ΑΠΕ μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα αρπαχτικά στον τομέα της ενέργειας, έδρασαν σαν έτοιμα από καιρό. Έτσι έχουμε:

Πέρυσι το χειμώνα στη Χερσόνησο του Μαλέα αιτήσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νότιο Πάρνωνα ισχύος 118 MW για να προστεθούν στα ήδη εγκεκριμένα 211 MW.

Στη συνέχεια ανάλογες αιτήσεις στους ορεινούς όγκους στα σύνορα Αρκαδίας  – Λακωνίας και στα σύνορα Αρκαδίας – Αργολίδας από Λουκά έως Αγιωργίτικα.

Φέτος, το χειμώνα αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή  Ενέργειας (ΡΑΕ) για εγκατάσταση τριών τεράστιων αιολικών βιομηχανικών συγκροτημάτων στους ορεινούς όγκους στη κεντρική Πελοπόννησο. Πρόκειται για 207 ανεμογεννήτριες της ίδιας εταιρείας ισχύος 1345, 38 MW. Πρόκειται για παραγωγή ενέργειας δυόμιση φορές πάνω από ό,τι παράγουν οι λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη και περίπου στο 1/4 της συνολικής μέσης ζήτησης σε επίπεδο χώρας. Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Δεν θα μείνει βουνοκορφή χωρίς ανεμογεννήτρια, πλαγιά χωρίς πάνελ φωτοβολταϊκών. Δεν θα σταθούμε σε αυτό το άρθρο στο σύνολο των καταστροφικών επιπτώσεων τέτοιου τύπου επενδύσεων στην τοπική οικονομία.

Θα σταθούμε στις επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής που θα είναι καταστροφικές και ανεπανόρθωτες. Θα “ξεκοιλιάσουν” το Μαίναλο, το Λύκαιο και τους άλλους ορεινούς όγκους στη κεντρική Πελοπόννησο αφού θα διανοιχθούν δρόμοι δεκάδων χιλιομέτρων μέσα σε δασικές και μη εκτάσεις, πλάτους μέχρι 10m, θα γίνουν εκσκαφές και εκβραχισμοί εκατομμυρίων κυβικών μέτρων για να ανοιχτούν οι βάσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, να διαμορφωθούν πλατείες στις κορυφές για κάθε ανεμογεννήτρια, να διανοιχθούν τα υπόγεια δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας σε υποσταθμούς. Θα πέσουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι οπλισμένο σκυρόδεμα για να στεριώσουν τις ανεμογεννήτριες. Αναθέματα που θα μείνουν για πάντα στους ορεινούς όγκους αφού δεν πρόκειται να ξηλωθούν, όταν πάψουν τη λειτουργία τους.

Αρκεί ένα στοιχείο για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των παρεμβάσεων. Σύμφωνα με Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει κατατεθεί στην περιφέρεια για την εγκατάσταση στον Κοσμά Κυνουρίας ενός αιολικού πάρκο ανεμογεννητριών 3MW η κάθε μία, θα γίνουν εκσκαφές 223.208 κυβικών μέτρων. Για εγκατάσταση 207 ανεμογεννητριών στην κεντρική Πελοπόννησο 3 MW η κάθε μία θα γίνουν εκσκαφές 7.700.676 κυβικών μέτρων. Για τις πολύ μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες των 6,5 MW που θα εγκατασταθούν, θα γίνουν πολύ περισσότερες εκσκαφές και θα φορτωθούν οι κορυφές πολύ περισσότερο μπετόν και σίδερο για να στερεωθούν.

Προηγούμενο άρθρο“Μαύρα λεφτά” για υποψήφια δημοτική σύμβουλο της Νέας Δημοκρατίας στον Δήμο Λοκρών – Κάλεσε την Αγγελική Ηλιάδη να τραγουδήσει χωρίς να έχει δηλώσει τίποτα
Επόμενο άρθροΠαναγιώτης Νάνος: Ήθελε να εμβολιάσει τους δημότες του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα με ένα πειραματικό σκεύασμα – Άς μας απαντήσει τι συνέβη στην κατασκήνωση που πήγαν να στείλουν “αδιάβαστα” μικρά παιδιά

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ