Οι δεξιοί προηγούνται στις εκλογές της Ιταλίας μετά τα exit polls που ανακοινώθηκαν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής (25.9.2022), με προβλεπόμενο ποσοστό 41-47%.

Τα αποτελέσματα από το exit poll της RΑΙ είναι:

Δεξιά 41-45%

Κεντροαριστερά και Αριστερά 25,5-29,5%

Ανά κόμμα τα ποσοστά έχουν ως εξής:

Αδέλφια της Ιταλίας (Μελόνι) – 22-26% («σκληρή δεξιά»)

Δημοκρατικό Κόμμα 17-21% (Αριστεροί-κεντροαριστεροί)

Κίνημα Πέντε Αστέρια (Κόντε) – 13,5-17,5% (κεντρώοι)

Λέγκα (Σαλβίνι) – 8,5-12,5% (Δεξιοί)

Forza Italia (Μπερλουσκόνι) – 6-8% (Δεξιοί)

Στην προηγούμενη αναμέτρηση, το 2018, τα exit poll ήταν αρκετά κοντά στο τελικό αποτέλεσμα, πρέπει όμως να περιμένουμε και τις προβολές για την κατανομή των εδρών. Αυτή αναμένεται περίπου μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης για τη Γερουσία και περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ιταλίας) για τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον η Βουλή έχει 400 έδρες και η Γερουσία 200 έδρες. Ως σήμερα τα δύο σώματα είχαν 630 και 315 έδρες αντίστοιχα, οι οποίες μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο έπειτα από δημοψήφισμα το 2020.

Εάν τα πράγματα δεν διαφοροποιηθούν αισθητά στην επίσημη καταμέτρησης των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, τότε για πρώτη φορά στη χώρα -την τρίτη οικονομία της ΕΕ και ιδρυτικό μέλος της- θα αναλάβει την εξουσία μία πατριωτική κυβέρνηση στην μεταπολεμική ιστορία της. Θα πρόκειται για μία συμμαχία, με το κόμμα της Μελόνι να συνεργάζεται με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και τη δεξιά «Forza Italia», του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Επιπροσθέτως, η Μελόνι αναμένεται -εκτός απροόπτου- να ανακηρυχθεί η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ