«Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει». Το είπε ο Στέλιος Πέτσας σήμερα, εννοώντας πως οι Έλληνες πρέπει να αλλάξουν τον λέβητά τους και από φυσικό αέριο που δεκαπλασιάσε την τιμή του να καίνε πετρέλαιο που απλώς την τριπλασίασε.Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις…

Ας ενημερώσουμε, αρχικά, τον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών ότι μια αλλαγή ατομικού λέβητα κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ (υλικά και εργατικά), που σημαίνει πως ακόμα και 2-3 χρόνια να κρατήσει αυτή η παρανοϊκή αύξηση, τα νοικοκυριά μετά βίας θα ρεφάρουν το ποσό που μάς προτρέπει να δαπανήσουμε (και μάλιστα μετρητά). Δεν άντεξα να μην το πω. Έχει 10 μήνες που μετέτρεψα τον λέβητα του σπιτιού από πετρελαίου σε φυσικού αερίου ξοδεύοντας μόνον για εργατικά περίπου 1.200 ευρώ.

Είναι όμως και… η λογική που αναζητά λίγο χώρο να ανασάνει σε αυτήν την προκλητική πρόταση του Στέλιου Πέτσα, ειπωμένη με τον πιο άστοχο τρόπο στην ουσία της οποίας, δεν μπαίνω καν. Είπε ο αναπληρωτής υπουργός πως καλύτερα είναι να αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης… «για να μην πεθάνουμε». Γνωρίζει, όμως, τί εκπομπές ρύπων προκαλεί η μαζική καύση πετρελαίου; Τί ουσίες ελευθερώνονται από την καύση ξύλου, νοβοπάν και τόσων άλλων αντικειμένων; Τα ζήσαμε στην κρίση αυτά. Βρωμούσαν οι γειτονιές καμμένο ξύλο και πλαστικό. Εκεί θέλει να επιστρέψουμε; Στην αναξιοπρέπεια της κρίσης των μνημονίων; Θα μάς βοηθήσει να μην πεθάνουμε η καύση υποπροϊόντων ξυλείας ή θα μάς στείλει μια ώρα αρχύτερα στον τάφο; Έχει διαβάσει τις εκθέσεις των πνευμονολόγων και των επιστημών του περιβάλλοντος;

Ίσως, βέβαια, να έχει δίκιο ο Στέλιος Πέτσας σε αυτό που είπε. «Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει». Είναι νόμος της φύσης αυτός και μάς τον έχει διδάξει η ιστορία, η ζωή η ίδια.

Τώρα όμως θα προσαρμοστούμε.

Θα αλλάξουμε.

Την ψήφο μας.

Τα ίδια περίπου είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή από την Θεσσαλονίκη. «Βάλτε φέτος ξανά λέβητες πετρελαίου», σημείωσε με στόμφο. Και δεν πρόλαβε κανείς να τον ρωτήσει: έχετε κάποια πληροφόρηση πως το πετρέλαιο δε θα ανεβεί ξανά; Έχετε καμιά ενημέρωση πώς το αέριο… τελειώνει, έτσι όπως κλείνει τις στρόφιγγες ο Πούτιν; Ποιος, όμως, να τα ρωτήσει αυτά αφού δεν έφτασε χρόνος για τον αντιπολιτευτικό τύπο και ο πρωθυπουργός ήταν απασχολημένος να απαντά τί ακριβώς θα κάνει για να λύσει το δημογραφικό πρόβλημα.
Τόσο σοβαρές ερωτήσεις τού τέθηκαν την Κυριακή.