Απάντηση δίνει σε μία κυρία που επιμένει να φοράει μάσκα για την προστασία της ο μοριακός γενετιστής Αθανάσιος Καλογερίδης.

«Αγαπητή Αφροδίτη είναι πολύ ωραίο τελικά να βλέπουμε και διαφορετικές απόψεις και είναι ακόμα ωραιότερο να τις συζητάμε. Είναι πολύ ασχημο στο μέρος εκείνο όπου κάποιοι μιλούν ερειστικά σε κάποιον που έχει διαφορετική άποψη και δεν την ασπάζομαι. Σε αυτό λοιπον έχεις απόλυτο δίκιο. Θα μου επιτρέψεις όμως να σου πώ ότι εφόσον θίχτηκε ένα επιστημονικό μέρος όπως είναι η χρήση μάσκας ή όχι θα πρέπει να δούμε ποια είναι η χρησιμότητα της.

Λοιπόν απο το δεύτερο έτος της Ιατρικής και με αρκετή βιβλιογραφία που προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεχασουμε αναφέρεται ότι η μάσκα είναι απαραίτητο να φοριέται μόνο απο ασθενείς που φέρουν σύμπτώματα κάποιας λοίμωξης διατηρώντας βέβαια και μια σχετική απόσταση απο τους υγιείς.

Η μάσκα που πολύ σωστά ανέφερες ότι φορούν στα χειρουρεία κλπ δεν την φοράνε για να μην καολλήσει ο ασθενής κάτι τον ιατρό αλλά για να μην κολλήσει διαφορα μικρόβια ο ιατρός στον ασθενής και μιλάμε για μικρόβια και όχι για ιούς προκειμένω να αποφευχθούν διαπυείσεις τραυμάτων κλπ. Δυστυχώς όταν φοράει ένας υγιής μάσκα για να προστατευτεί ιδιαίτερα απο τους RNA ιούς πέρα ότι δεν ενδεικνύεται είναι σαν να βάζεις συρματοπλέγματα γύρω απο το εξοχικό σου για να σταματήσεις τα κουνούπια για να γινω κατανοητός. Οι μάσκες που ανέφερες είναι ικανοποιητικές μόνο για τους ασθενείς ωστε να προστατεύονται οι υγιείς. Εμποδίζουν την έξοδο αλλά όχι την έισοδο του αέρα. Εάν πραγματικά θέλεις να φιλτράρεται ο άερας απο ιούς κατα την εισπνοή υπάρχουν άλλες μάσκες με ειδικά φίλτρα που αλλάζεις το φίλτρο κάθε 4 με 8 ώρες η στολές με σωλήνα με εξωτερικό άερα αλλά αυτά τα χρησιμοποιούσαμε στην Αγγλία όταν δουλέυαμε με πραγματικα λοιμώδεις ιούς η ανθεκτικά μικρόβια.

Προκειμένω λοιπον αυτοί οι άνθρωποι να αναγκάσουν τον απλό υγιή κόσμο να φορέσει μάσκες και όχι τόσο για τις μάσκες όσο για την διασπορα φόβου και επιβολής σκαρφίστηκαν τον ασυμπτωματικό ασθενή κάτι που μέχρι τώρα με τους αναπνευστικούς ιούς δεν είχαμε ποτε παρατηρήσει.

Θα πρότεινα να κρατήσεις την άποψη σου εφόσον σε κάνει να αντιμετωπίζεις τον φόβο σου για αυτόν τον ιο αλλά να διαβάσεις και την αντίθετη άποψη με περισσότερα επιχειρήματα που δεν είναι δυνατόν να σου αναλύσω εδώ και μετά βεβαιώς η απόφαση εάν πρέπει να φοράς η όχι μάσκα είναι δική σου και ΜΟΝΟ δική σου και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σου πεί ότιδήποτε. Ο ενημερωμένος άνθρωπος είναι για εμένα και υπέυθυνος άνθρωπος. Εαν το κάνεις γιατί έχεις κρίνει ότι πράγματι χρειάζεται και δεν σε πείθει η άλλη άποψη είσαι εντάξει.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία που θα σε βοηθήσει όχι μόνο εσένα αλλά και άλλους είμαστε στην διάθεση σας. Καλογερίδης Αθανάσιος Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής.»