Ισχυρό θεσμικό πανευρωπαϊκό πλαίσιο για τη θωράκιση των πολιτών από παράνομες και αυθαίρετες παρακολουθήσεις μέσω των κινητών τους τηλεφώνων προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου ζήτησε εκ νέου από τον πρωθυπουργό την άρση του απορρήτου προκειμένου να υπάρξει πλήρης και δημόσια ενημέρωση για την υπόθεση της δικής του επισύνδεσης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής κάλεσε το ευρωκοινοβούλιο να πρωτοπορήσει για τη δημιουργία ενός κοινού θεσμικού πλαισίου υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου ενώ, όπως εξήγησε: «το χρειαζόμαστε τους Ευρωπαίους πολίτες τόσο από τις αυθαιρεσίες των κυβερνήσεων όσο και από ολιγάρχες που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα κακόβουλα λογισμικά, ενισχύοντας περεταίρω τη δύναμή τους». Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας τις υπηρεσίες του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου γιατί χάρη σε αυτές έγινε γνωστή η απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το λογισμικό Predator και ενημέρωσε επισήμως τους συναδέλφους του ευρωβουλευτές ότι όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια από τις έρευνες της Αρχής Διατήρησης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, «μιας ανεξάρτητη αρχή που ιδρύθηκε χάρη στην παράταξή μας, τις ίδιες ημέρες η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ξεκίνησε να παρακολουθεί το τηλέφωνό μου».

Η παρακολούθηση «κατά διαβολική σύμπτωση διήρκησε χρονικά όσο και η εκλογική διαδικασία για την ηγεσία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος -δηλαδή, όπως τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης-

από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και εκλέχτηκε Πρόεδρος. «Ο στόχος τους η αυτονομία της παράταξης.

Ο Πρωθυπουργός με κάλεσε και χθες να πάω να ενημερωθώ από την ΕΥΠ για τους τυπικούς λόγους που με παρακολουθούσαν. Με καλεί όμως να κάνω κάτι που έγινε παράνομο με νόμο της κυβέρνησής του. Μάλιστα όπως μαθαίνουμε, ο φάκελός μου καταστράφηκε, την ίδια μέρα που ενημερώθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή για την καταγγελία μου», δηλώνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και επιμένει στην αποκάλυψη όλης της αλήθειας Πως; Σύμφωνα με τον ίδιο: «O Πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος των μυστικών υπηρεσιών μπορεί σύμφωνα με το νόμο 3649 του 2008 να άρει το απόρρητο και να γίνει γνωστός ο λόγος της παρακολούθησής μου, αντί να συνεχίζει να δηλητηριάζει και να διχάζει τον Ελληνικό λαό με θεωρίες συνωμοσίας. Επίσης πρέπει να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Επιτροπή PEGA, όλα τα πρόσωπα που βάσει της δημοσιογραφικής έρευνας σχετίζονται με τη χρήση αυτών των λογισμικών».

Με την ομιλία του επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να εξεταστούν διάφοροι μάρτυρες αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία άναψε κόκκινο στη διαδικασία και για ένα ζήτημα «που δεν είναι προσωπικό».

«Είναι ζήτημα δημοκρατίας», επανέλαβε ο κ. Ανδρουλάκης και υπογράμμισε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της τρίλεπτης παρέμβασή του στο ευρωκοινονούλιο:

«Οι μυστικές υπηρεσίες οφείλουν να λειτουργούν εντός δημοκρατικού πλαισίου και να προστατεύουν το πολιτικό σύστημα από παράνομα λογισμικά, όχι να καλύπτουν τη χρήση τους.

Στις δημοκρατίες καμία κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργεί σε απόλυτο σκοτάδι.

Το απόρρητο πρέπει να σταματάει εκεί που ξεκινάει η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία.

Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μια νέα κανονικότητα, όπου οι παρακολουθήσεις πολιτικών, κομμάτων, δημοσιογράφων, δικαστών αλλά και κάθε απλού πολίτη θεωρούνται εκ των προτέρων νόμιμες.

Γιατί αυτό ακριβώς είναι ο «μεγάλος αδελφός».

Η αίρεση της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων στο όνομα μίας αόριστης και απόρρητης εθνικής ανάγκης

Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη.

Αυταρχικοί ηγέτες υπονομεύουν ευθέως το κοινό μας μέλλον και τη φιλελεύθερη δημοκρατία και κάποιοι δυστυχώς ενώ τους καταδικάζουν μιμούνται πρακτικές τους, όπως ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, η παγίδευση των πολιτικών αντιπάλων και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.