Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, μετά την καταγγελία του οποίου ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, καθώς και ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης, ο οποίος ασχολείται με το προσφυγικό και έχει επίσης καταγγείλει παρακολούθησή του, κατέθεσαν στην Επιτροπή PEGA του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η οποία ερευνά υποθέσεις υποκλοπών με τα κατασκοπευτικά λογισμικά Pegasus και Predator. Στη δημόσια ακρόαση έδωσε το “παρών” και η ερευνήτρια δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου η οποία προχώρησε σε εκτεταμένη έρευνα για το θέμα για την ιστοσελίδα Inside Story.Από τις ομιλίες τους προέκυψε ξεκάθαρα ότι οι θεσμοί στην Ελλάδα με εξαίρεση την ΑΔΑΕ λειτούργησαν έτσι ώστε να «κουκουλωθούν» οι υποθέσεις και να ξεχαστούν και σε καμία περίπτωση δεν ερεύνησαν για να αποκαλύψουν τους υπεύθυνους των παρακολουθήσεων και τους λόγους για τους οποίους έγιναν οι παρακολουθήσεις. Επίσης, δεν ελέγχθησαν οι εταιρείες και οι επιχειρηματίες-εκπρόσωποι των εταιρειών που σχετίζονται με τις παρακολουθήσεις. Ανέφεραν και το παράδοξο της παρέμβασης του Αρείου Πάγου να παρέμβει όχι για να ερευνήσεο το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά για να ερευνήσει πως διέρρρευσαν από την ΕΥΠ πληροφορίες ότι οι δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν!

Επίσης ανέδειξαν τον τρόπο που ο τύπος λειτουργεί στην Ελλάδα, κατατάσσοντας τη χώρα στις πιο προβληματικές στην ελευθερία του τύπου.

Ο Θανάσης Κουκάκης έφθασε στο σημείο να παρομοιάσει όλο το σκηνικό με συνθήκες παρακράτους με πρωταγωνιστές τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ανηψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη, τον τέως επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων και τους επιχειρηματίες που συνδέδονται με τις εταιρείες Intellexa και Krikel.Ο Θανάσης Κουκάκης στάθηκε κατά την εισήγησή του, στα κύρια θέματα που δημοσίευσε στους Financial Times. Επρόκειτο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε οι Έλληνες εισαγγελείς να μην μπορούν να προχωρήσουν απευθείας σε ποινική δίωξη σε τραπεζίτη για απάτη, αν δεν υπάρχει απόφαση της τράπεζάς του για μήνυση, στη νομοθετική αλλαγή ώστε να επιστρέφει το υπό έρευνα “μαύρο χρήμα” σε αυτούς που τέλεσαν παράνομες πράξεις αν δεν προχωρήσει η διαδικασία εντός 18 μηνών, και στη νομική παρέμβαση ώστε η κακουργηματική φοροδιαφυγή (δηλαδή πάνω από 150.000 ευρώ) να μην διώκεται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα παρά μόνο αν υπάρχει τελεσίδικη βεβαίωση από τη φορολογική διοίκηση.

Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε πως το καλοκαίρι του 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη “αποφάσισε να με θέσει υπό παρακολούθηση με συμβατική τεχνολογία, την 1η Ιουνίου. Το κινητό μου συμπεριφερόταν περίεργα, η μπαταρία τελείωνε γρήγορα, στις κλήσεις απαντούσαν χωρίς να ακούσω κουδούνισμα, μου έκανε εντύπωση. Σε δύο service του iphone μου δεν βρέθηκε τεχνικό πρόβλημα και αναζήτησα να δω αν είμαι υπό παρακολούθηση”.

“Τον Ιούλιο του 2020 φίλος μου με ενημέρωσε ότι βρίσκομαι υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ και τον Αύγουστο του 2020 μου το επιβεβαίωσε παρουσιάζοντάς μου απομαγνητοφώνηση συνομιλίας μου. Αμέσως έκανα καταγγελία στην ΑΔΑΕ, στις 12/8. Όπως μάθαμε εκ των υστέρων από έρευνα των Reporters United, την ίδια ημέρα η ΕΥΠ διέκοψε την παρακολούθησή μου”.

“Η διορία που είχε η ΑΔΑΕ για να απαντήσει στην καταγγελία μου “έτρεχε” και η κυβέρνηση το Μάρτιο του 2021 τροποποίησε το νόμο για την ΑΔΑΕ, μετά από 27 χρόνια, για να απαγορεύσει την ενημέρωση όσων έχουν παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας. Για το θέμα αυτό έχω προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ευελπιστώ ότι σύντομα θα δικαιωθώ”, πρόσθεσε.”Τρεις μήνες μετά, στις 12 Ιουνίου 2021, έλαβα ένα sms που με ρωτούσε αν γνωρίζω αυτό το θέμα, παραθέτοντας ένα link με οικονομική είδηση. Διαπίστωσα ότι ήταν τραπεζικό θέμα και μάλιστα απάντησα “όχι”.

Όπως αποδείχθηκε, το κινητό μου επιμολύνθηκε από το Predator για τρεις μήνες, μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2021, όπως μου επιβεβαίωσε με αναλυτική τεχνική έκθεση το Citizen Lab του πανεπιστημίου του Τορόντο, τα στελέχη του οποίου έχουν μιλήσει ήδη στην Επιτροπή σας.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι διαθέτει το Predator. Αν δεν ήταν η Επιτροπή σας να ελέγξει το αν παρακολουθούνται ευρωβουλευτές, αν δεν είχε βρεθεί το link που έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης, εγώ θα ήμουν μια τυχαία υπόθεση, “παρακολούθηση μεταξύ ιδιωτών” όπως υποστήριξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η ύπαρξη αυτής της Επιτροπής ανέδειξε την απόπειρα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, έτσι διαπιστώθηκε ότι δεν ήμουν η μοναδική περίπτωση. Τώρα που οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, θα βρεθούν και άλλες”, δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμη πως “υπάρχουν πρόσωπα που εμπλέκονται με την εταιρεία INTELLEXA και με τις αγορές υλικού παρακολούθησης. Περιμένουμε την εισαγγελική έρευνα να ακολουθήσει τη δημοσιογραφική έρευνα και να τη λάβει υπ’όψη. Ο πρώην εκπρόσωπος της INTELLEXA στην Ελλάδα που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τη δικαιοσύνη, έστησε την υποδομή λειτουργίας στην Ελλάδα μέσω μιας εταιρείας της Κύπρου. Το να λέει η κυβέρνηση πως δεν έχει αγοράσει το σύστημα, είναι αστείο. Το Λιμενικό έχει επτά σκάφη που δεν αγοράστηκαν από το ελληνικό δημόσιο δεν εμφανίζεται σαν αγοραστής. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και με το Predator”.

Επίσης, ανέφερε πως “ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αναφερθεί ποτέ στο όνομά μου προσωπικά. Θέλω να επαναλάβω πως αν δεν υπήρχε αυτή η επιτροπή, και αν δεν είχε αναλυθεί το κινητό του κ. Ανδρουλάκη, ακόμη σήμερα θα βρισκόμασταν στο ίδιο στάτους που ήμασταν μέχρι να φτάσουμε στην αποκάλυψη για την παρακολούθηση στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη”.

Τέλος, ο Θανάσης Κουκάκης κατονόμασε τους Κυριάκο Μητσοτάκης, Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέων ως πρωταγωνιστές του παρακράτους, μαζί με τους εκπροσώπους των εταιρειών INTELLEXA και Krikel.

Ο Σταύρος Μαλιχούδης και Ελίζα Τριανταφύλλου ανέφεραν από τη δική τους μεριά πως “υπήρξε μια μοναξιά στη κάλυψη αυτών των θεμάτων, στην αρχή επί μήνες γράφαμε κυρίως εμείς”, ενώ στάθηκαν στη στήριξη προς τα πρόσωπά τους από δημοσιογράφους και από τις ενώσεις των δημοσιογράφων που την είδαν έμπρακτα. Ωστόσο όπως σημείωσαν, “πολλοί δημοσιογράφοι που μας στήριξαν, δεν μπορούν να γράψουν για αυτά τα ζητήματα στα Μέσα που εργάζονται, και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά τέτοια”.

Ο Σταύρος Μαλιχούδης έδειξε μάλιστα την επιστολή του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίες διεύψεσε το γεγονός ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί Έλληνα Δημοσιογράφο. Τότε, ο Στ. Μαλιχούδης εργαζόταν για το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP και όπως αποδείχθηκε παρακολουθοούνταν από την ΕΥΠ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ