Έκλεισε όπως δείχνουν όλα η συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και την ολιγοήμερη εκεχειρία στη Γάζα, με τη Χαμάς να αναμένεται να απελευθερώσει τριάντα παιδιά, 8 μητέρες και άλλες 12 γυναίκες, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Η σχετική συμφωνία έκλεισε στο υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ, το οποίο συνεδρίασε απόψε το βράδυ, ενώ νωρίτερα είχε συνεδριάσει το πολεμικό συμβούλιο.

Περισσότερα από 30 παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών κρατούνται ως όμηροι από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπως και τουλάχιστον 13 μητέρες που απήχθησαν από τους τρομοκράτες, όταν επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πηγές του Ισραήλ θα απελευθερώνονται 10 όμηροι την ημέρα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, ενώ προβλέπεται ότι για 6 ώρες την ημέρα το Ισραήλ δεν θα πετάει drones πάνω από τη Γάζα.

Επίσης, θα απελευθερωθούν και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, εφόσον αυτοί δεν έχουν καταδικαστεί για δολοφονία.

Ο ισραηλινός στρατός ενημερώνει ότι δεν θα επιτρέψει την επιστροφή αμάχων στη βόρεια Γάζα, αφού θα επιχειρεί εκεί, ενώ ξεκαθαρίζει ότι στο τέλος της εκεχειρίας, θα ξεκινήσει ξανά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Νωρίτερα σε συνάντησή του με στρατιώτες στο νότιο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι «προχωράμε» προς μια συμφωνία.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να πω πάρα πολλά, ακόμη και τώρα, αλλά ελπίζω να έχουμε καλά νέα σύντομα», τόνισε.

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει συμφωνία για την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ατόμων, ενώ δεκάδες άλλοι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την παράταση της συμφωνημένης εκεχειρίας.

Όσοι πρόκειται να απελευθερωθούν αναμένεται να είναι παιδιά, οι μητέρες τους και άλλες γυναίκες.

Ο Μ.Νετανιάχου αντιμετωπίζει τεράστια πίεση στο εσωτερικό της χώρας του, αλλά και από τις ΗΠΑ και την λοιπή διεθνή κοινότητα για να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της περικύκλωσης της πολύ σημαντικής περιοχής Τζαμπάλιγια (Jabaliya) στη βόρεια Γάζα.

Η 162η Μεραρχία του Ισραηλινού Στρατού φαίνεται να ηγείται των δυνάμεων του IDF στην μάχη εναντίον του ισχυρού προπύργιου της Χαμάς. Βίντεο και φωτογραφίες επίσης δώθηκαν στην δημοσιότητα από τον IDF.

Η περικύκλωση ακολουθεί μια σειρά από σφοδρά χτυπήματα που διεξήχθησαν στη Jabaliya από το 215ο Σύνταγμα Πυροβολικού του Ισραήλ, που υποστηρίζεται από την Ισραηλινή Αεροπορία.

Μια αξιοσημείωτη εξέλιξη σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι η καταστροφή τριών εισόδων τούνελ της Χαμάς στα περίχωρα της Jabaliya. Αυτές οι σήραγγες, που φέρεται να στεγάζουν στελέχη της Χαμάς, χτυπήθηκαν με στόχο να διακόψουν τον ανεφοδιασμό και την μετακίνηση των δυνάμεων της Χαμάς.

Δυνάμεις της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και ειδικές δυνάμεις της Ταξιαρχίας Nahal έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με στελέχη της Χαμάς στα περίχωρα της Jabaliya, λαμβάνοντας αεροπορική υποστήριξη για να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους.

Η 551η Ταξιαρχία εφέδρων του IDF, μαζί με άλλες ειδικές δυνάμεις, επιχειρούν ενεργά στη βόρεια Τζαμπαλίγια.

Οι επιχειρήσεις τους στοχεύουν στη δημιουργία ενός νέου διαδρόμου για την είσοδο της μεραρχίας και σύμφωνα με τον IDF από τις μάχες έχουν επιτύχει ήδη να εξουδετερώσουν αρκετά στελέχη της Χαμάς, να κατασχέσουν όπλα και να καταστρέψουν σήραγγες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ