Η δηλητηρίαση από σαλμονέλα, ή αλλιώς σαλμονέλλωση, είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει από ήπια συμπτώματα έως σοβαρές επιπλοκές και που συχνά παρερμηνεύεται ως γαστρεντερίτιδα.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην ιστοσελίδα του, το επαρκές μαγείρεμα του κρέατος, των πουλερικών και των αυγών, η λήψη μέτρων για την αποφυγή της επιμόλυνσης τροφίμων που καταναλώνονται ωμά (π.χ. σαλάτες) από μολυσμένα τρόφιμα ή μολυσμένες επιφάνειες, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής αποτελούν τους βασικούς άξονες πρόληψης της σαλμονέλλωσης.

Τον Αύγουστο του 2023, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ανακοίνωσε δύο συρροές κρουσμάτων σαλμονέλλωσης σε 11 χώρες της ΕΕ, με τον κίνδυνο εμφάνισης νέων λοιμώξεων να παραμένει υψηλός.

Στην Ελλάδα, σημειώνει ο ΕΟΔΥ, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2023 δηλώθηκαν 488 κρούσματα σαλμονέλλωσης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι δηλητηριάζονται κάθε χρόνο από σαλμονέλα, ενώ πεθαίνουν περισσότεροι από 400, σύμφωνα με άρθρο στους New York Times.

Οι μολύνσεις από τα βακτήρια είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία τροφιμογενών ασθενειών. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι πυρετός, διάρροια και πόνος στην κοιλιά, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν μέρες.

Οι άνθρωποι συχνά αρρωσταίνουν από σαλμονέλλωση μετά την κατανάλωση άψητου κρέατος ή άλλων μολυσμένων τροφίμων, αλλά τα μικρόβια μπορεί να παραμονεύουν και αλλού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ