Κατηγορήστε τα ακραία καιρικά φαινόμενα και λιγότερους πότες, καθώς μείωση κατά 6% παρουσιάζει και η κατανάλωση κρασιού.

Η παραγωγή και οι τιμές πέφτουν, αλλά το κόστος αυξάνεται Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 αναμένεται να πέσει φέτος η παγκόσμια παραγωγή κρασιού, επηρεασμένη από τις ραγδαίες θερμοκρασίες και τις έκτακτες πλημμύρες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV). Αναμένεται πτώση στην παραγωγή κατά 12% και 14% σε Ιταλία και Ισπανία, πρώτη και τρίτη μεγαλύτερες χώρες – παραγωγούς του κόσμου το 2022, αντίστοιχα.

Η κλιματική αλλαγή έχει «τεράστιο» αντίκτυπο στην παραγωγή κρασιού, δήλωσε στο CNN ο Τζιότζιο Ντελγκρόσο, επικεφαλής στατιστικών στο OIV. Ο Ντελγκρόσο είπε ότι, στο παρελθόν, οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα χτυπούσαν κάθε λίγα χρόνια για να διακόψουν μεγάλες εκτάσεις υγιών, άφθονων συγκομιδών. «Τώρα συμβαίνουν πάντα ακραία κλιματικά φαινόμενα. Κάθε χρόνο υπάρχει κάτι». Φέτος, οι έντονες βροχοπτώσεις συνέβαλαν στην εξάπλωση της μούχλας στους αμπελώνες της κεντρικής και νότιας Ιταλίας, ενώ η έντονη ξηρασία και οι ραγδαίες θερμοκρασίες έχουν καταστρέψει τους αμπελώνες στην Ισπανία.

Άλλοι μεγάλοι παραγωγοί κρασιού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής και της Χιλής, αναμένεται να υποστούν πτώση της παραγωγής μεταξύ 10% και 24% φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του OIV, καθώς οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και οι μυκητιακές ασθένειες έχουν πλήξει τους αμπελώνες. Ωστόσο, το μεταβαλλόμενο κλίμα βοηθά κάποιους άλλους. Η παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 12% φέτος.

Ο Γκρεγκ Τζόουνς, κλιματολόγος και διευθύνων σύμβουλος της Abacela, ενός οινοποιείου με έδρα το Όρεγκον, είπε στο CNN ότι, πριν από μισό αιώνα, το κράτος δεν μπορούσε να καλλιεργήσει σταφύλια. Τώρα, είπε, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει κάνει το Όρεγκον «μία από τις κορυφαίες περιοχές παραγωγής στη χώρα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ