Μερικές μέρες πριν την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, ο ναύαρχος Ερτσουμέντ Τατλίογλου, με την ομιλία που απηύθυνε στην Ακαδημία του Ναυτικού στη Γιάλοβα, διαταράσσει το θετικό κλίμα στα ελληνοτουρκικά και προβληματίζει σχετικά με το αν αυτές οι εμπρηστικές δηλώσεις είναι πρωτοβουλία του ίδιου ή αν η Άγκυρα επιδιώκει να στείλει κάποιο μήνυμα προς την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο Διοικητής του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στην ομιλία του για την «133η επέτειο της ίδρυσης των Σχολών Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού», επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της Ελλάδας, επαναφέροντας την ρητορική που έφερε στα άκρα τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών. Ο ίδιος έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να αποδείξει ότι τα νησιά της ανήκουν»
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε ότι «Αντί να καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση των επίμαχων ζητημάτων, η Ελλάδα εμπλέκεται συνεχώς σε δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση. Για παράδειγμα, αυξάνει σταδιακά τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Από τη Γαλλία, αγοράζει 4 φρεγάτες κλάσης Belharra. Επρόκειτο να αγοράσει 18 και αγοράζει 24 αεροσκάφη Rafale.

Οι ΗΠΑ έχουν γίνει γείτονές μας. Εχει μεγάλη βάση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. 23 από αυτά τα νησιά είναι αποστρατιωτικοποιημένα αλλά 19 από αυτά έχουν στρατό. Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα στα δυτικά στα 12 μίλια το 2020. Προσπαθεί να δώσει το εξής μήνυμα: “Αν βρω την ευκαιρία, θα τα αυξήσω στα 12 μίλια στο Αιγαίο”».

Παράλληλα υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αποδείξει ότι τα νησιά της ανήκουν, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Παρενοχλούν συνεχώς τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα πλοία μας».

Τονίζοντας ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα στη Μεσόγειο, ο Τατλιόγλου δήλωσε ότι υπάρχει σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον λόγο αυτό, υποστήριξε ότι υπάρχει ένας αγώνας ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα, η Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν σχηματίσει ένα μπλοκ εναντίον της Τουρκίας. Τη μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτό το μπλοκ παρέχουν η Γαλλία και η Αμερική.

Με αυτή την υποστήριξη, βρίσκονται σε ένα μπλοκ εναντίον της Τουρκίας. Σκοπεύουν να αποτρέψουν τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις και εμάς με τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων. Στόχος της Ελλάδας είναι να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλες τις πρακτικές της», σημείωσε ο Τούρκος στρατιωτικός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ