Αίσθηση έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times για την εξαγορά διυλιστηρίου στην Ιταλία από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διαφθορά και χρηματισμό σε Ρουμανία και Ελβετία, ενώ παράλληλα εμπλέκει στην εξαγορά και την Αλεξία Μπακογιάννη, ανιψιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ρουμανικές αρχές, είχε συλληφθεί το 2020 στην Λάρνακα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Ιταλία αρνήθηκαν να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης.

Tην ίδια στιγμή, η καταγγελία πως η ανιψιά του πρωθυπουργού μεσολάβησε για να μην εκδοθεί ο Στάινμετζ από την Κύπρο, συνιστά από μόνο του ένα τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο. Σημειώνεται ότι ο Ισραηλινός μεγιστάνας εξορύξεων διαμαντιών, είχε καταδικαστεί για χρηματισμό και στην Ελβετία το 2021.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, η Αλεξία Μπακογιάννη συνόδευε τον διαβόητο επιχειρηματία στα ταξίδια που έκανε σε Ρώμη και Μιλάνο πριν ένα χρόνο προκειμένου να διαπραγματευτεί την προσφορά ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το διυλιστήριο, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι η ανιψιά του Έλληνα πρωθυπουργού «έχει μετοχές της GOI Energy με έδρα την Κύπρο, της οποίας υπήρξε επίσης για λίγο μέλος του διοικητικού συμβουλίου».

Και εμπλοκή του πασίγνωστου Έλληνα εφοπλιστή:

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, υπάρχει εμπλοκή και πασίγνωστου Έλληνα εφοπλιστή στην υπόθεση εξαγοράς του διυλιστηρίου. Στο άρθρο των Financial Times πάντως, δεν γίνεται καμία αναφορά στο όνομα του, γεγονός που προκαλεί εντύπωση.

Aναλυτικά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα

Με τίτλο «Ο καταδικασμένος μεγιστάνας ορυχείων Μπένι Στάινμετζ συνδέεται με το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ιταλίας», οι FT αναφέρουν στο δημοσίευμα:

Η εταιρεία που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση για να αναλάβει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας από τον Ρώσο ιδιοκτήτη της έχει δεσμούς με το στέλεχος ορυχείων Beny Steinmetz, καταδικασμένου για διαφθορά.

Οι δεσμοί μεταξύ του Γαλλο-ισραηλινού δισεκατομμυριούχου και της GOI Energy, η οποία αγόρασε το διυλιστήριο της Σικελίας από τη Lukoil νωρίτερα φέτος με την υποστήριξη του εμπόρου εμπορευμάτων Trafigura, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πώληση και την ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου που η Ρώμη θεωρεί στρατηγικό.

Ο Steinmetz, ο οποίος καταδικάστηκε για διαφθορά στην Ελβετία και τη Ρουμανία, ταξίδεψε στη Ρώμη και το Μιλάνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 για να συζητήσει με δικηγόρους και συμβούλους μια προσφορά 1,5 δισ. ευρώ για το διυλιστήριο, σύμφωνα με τέσσερα άτομα με γνώση των συναντήσεων και επικαλούνται οι Financial Times.

Ο Steinmetz συνοδευόταν από την Αλεξία Μπακογιάννη σε αυτά τα ταξίδια, σύμφωνα με τρεις από τους ανθρώπους που μίλησαν στους FT. H Αλεξία Μπακογιάννη, γράφει το δημοσίευμα, είναι ανιψιά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατέχει μετοχές της GOI Energy με έδρα την Κύπρο, της οποίας υπήρξε επίσης για λίγο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

Ένα ίδρυμα της οικογένειας Steinmetz είναι επίσης επενδυτής στο Argus New Energy Fund, τον μεγαλύτερο μέτοχο της GOI Energy, σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα που χρησιμοποίησε η ιταλική κυβέρνηση για να εγκρίνει τη συναλλαγή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ