Επιστολή με την οποία χαρακτηρίζουν ως «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη για τα Τέμπη απέστειλε σε κοινοβουλευτικούς φορείς η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (Μηχανοδηγοί), ενώ παράλληλα ζητούν να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους ευθύνονται.

Η επιστολή απεστάλη χθες 14 Νοεμβρίου 2023. Σε αυτή οι μηχανοδηγοί κάνουν λόγο για «εγκληματικό και προδιαγεγραμμένο δυστύχημα των Τεμπών» και «διαφαινόμενη προσπάθεια περί μη απόδοσης ευθυνών».

Επίσης οι Μηχανοδηγοί υπενθυμίζουν ότι είχαν προειδοποιήσει «επανειλημμένως» την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και «εμπλεκομένους φορείς, με πολλαπλές επιστολές, εξώδικες δηλώσεις-διαμαρτυρίας, αλλά και με προκηρύξεις απεργιών και στάσεις εργασίας για όλες τις ελλείψεις/βλάβες στο σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά» και για τους «τους κινδύνους που προέκυπταν από την μη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας στον σιδηρόδρομο».

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:
«Το Σωματείο μας, με αφορμή απαράδεκτες δηλώσεις κορυφαίου υπουργού της Κυβερνήσεως περί δήθεν αδιαφορίας της ελληνικής κοινωνίας και της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της σχετικά με τη σύσταση προανακριτικής ή εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το εγκληματικό δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και εν όψει της διαφαινόμενης προσπάθειας περί μη απόδοσης ευθυνών σε όσους αυτές αναλογούν, έχουμε να δηλώσουμε σε όλους τους κοινοβουλευτικούς φορείς ότι:

Το Σωματείο μας, με απόλυτο το αίσθημα της ευθύνης όσων μελών εκπροσωπεί, αλλά και απέναντι στους χρήστες του σιδηροδρόμου και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, είχε προειδοποιήσει, πριν το εγκληματικό και προδιαγεγραμμένο δυστύχημα των Τεμπών, επανειλημμένως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, καθώς και όλους τους εμπλεκομένους φορείς, με πολλαπλές επιστολές, εξώδικες δηλώσεις-διαμαρτυρίας, αλλά και με προκηρύξεις απεργιών και στάσεις εργασίας για όλες τις ελλείψεις/βλάβες στο σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και για ο,τι συνεπάγεται από την μη αποκατάσταση αυτών.

Υπογραμμίζαμε πάντοτε τους κινδύνους που προέκυπταν από την μη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας στον σιδηρόδρομο, αλλά και από την γενικότερη λογική εγκατάλειψής του. Τα ως άνω δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, δηλαδή με την απώλεια 57 ανθρώπινων ζωών εκ των οποίων 5 μέλη μας μηχανοδηγοί και 6 συνάδελφοι του προσωπικού της αμαξοστοιχίας. Επιβεβαιώθηκαν, επίσης, και από το με ημερομηνία 18.6.2023 πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, που εγχειρίσθηκε στον Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, σε σχέση με την εξακρίβωση των συνθηκών και των αιτιών του θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Επιβεβαιώθηκε, δηλαδή, ότι δε λειτουργούσαν τα συστήματα ελέγχου κατάληψης πεδίων γραμμής και η φωτοσήμανση, δεν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, δεν λειτουργούσε το εγκατεστημένο επί της γραμμής και των συρμών σύστημα ETCS, όπως και πολλά άλλα, παραλείψεις που συνέβαλαν στην πρόκληση του ατυχήματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ