Με έναν ή δύο μόνιμους οι παθολογικές κλινικές Δράμας και Ξάνθης – Οι μεγάλες ελλείψεις δημιουργούν ντόμινο μετακινήσεων που επηρεάζει όλη την περιφέρεια

SOS την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκπέμπουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι και οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών.

Σε ανακοίνωσή τους, μετά από σύσκεψη που είχαν την Τετάρτη στο Νοσοκομείο Καβάλας, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών των νοσοκομείων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής  Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου τονίζουν ότι μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση. 

Όπως επισημαίνουν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού ιδιαίτερα στα νοσοκομεία Δράμας και Ξάνθης δημιουργούν ένα «ντόμινο μετακινήσεων που επηρεάζει τα νοσοκομεία όλης της Περιφέρειας. Στο σημείο αυτό πιστεύουμε ότι η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εγκυμονεί σοβαρούς πια κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και θα πρέπει να παρέμβουν οι αρμόδιοι για τη διασφάλιση της».

Και υπογραμμίζουν ότι οι παθολογικές κλινικές Δράμας και Ξάνθης «βρίσκονται κάτω από τα όρια ασφαλείας», λειτουργώντας με έναν ή δύο μόνιμους γιατρούς, ενώ την ίδια ώρα «οι μετακινήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία Καβάλας, Κομοτηνής αποδυναμώνουν τις κλινικές από τις οποίες μετακινούνται ενώ τους υποχρεώνουν να υπερβούν το νόμιμο όριο εφημέρευσης τους καθώς ήδη κάνουν  το μέγιστο αριθμό εφημεριών προκειμένου να στηρίξουν τις κλινικές τους».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι «αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών καθώς οι παρεχόμενες παροχές υγείας απέχουν πολύ από αυτές που θα έπρεπε να είναι».

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα νοσοκομεία της περιφέρειας κρούουν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ, τονίζοντας ότι η «μέγιστη ευθύνη της πολιτείας είναι η στελέχωση του Συστήματος Υγείας με ιατρικό προσωπικό», αλλά και ότι «αναμένονται δυσκολότερες ημέρες στην Υγεία από αυτές της πανδημίας».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «ιατρική ερημοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», προτείνοντας στο υπουργείο Υγείας να δώσει επιπλέον κίνητρα «για να γίνουν ελκυστικά τα νοσοκομεία της ακριτικής περιφέρειας ΑΜΘ» και ζητώντας συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου.

«Είναι υποχρέωση του υπουργείου Υγείας , της 4ης ΥΠΕ, των Διοικητών των Νοσοκομείων, των εκλεγμένων βουλευτών και της Περιφέρειας ΑΜΘ, να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη στους πολίτες» υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ