Ποιες είναι οι προκλήσεις- Οι εναλλακτικές λυσεις

“Η λύση των δύο κρατών το 2023 θα έμοιαζε πολύ διαφορετική από τη λύση των δύο κρατών το 1993” δήλωσε ο Γιόσι Μέκελμπεργκ, συνεργάτης του think tank Chatham House με έδρα το Λονδίνο. Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία εισβολή στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, παγκόσμιοι ηγέτες επαναφέρουν στο προσκήνιο την -αδιέξοδη μέχρι τώρα- διπλωματική προσπάθεια δεκαετιών για την ειρήνευση στην περιοχή.

Πολλοί όμως την θεωρούν απίθανη.

Τι είναι η λύση των δύο κρατών;
Η λύση των δύο κρατών όπως αναλύει δημοσίευμα της Washington Post, προβλέπει δύο εδαφικά διακριτά κράτη – ένα για τους Ισραηλινούς και ένα για τους Παλαιστίνιους. Η ιδέα προϋπήρχε της δημιουργίας του Ισραήλ το 1948, μετά το τέλος της βρετανικής Εντολής για την Παλαιστίνη. Αλλά τα ξεσπάσματα βίας και ο πόλεμος εμπόδισαν την πρόοδο κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

Στις συμφωνίες του Όσλο το 1993 με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, το Ισραήλ αποδέχθηκε την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ως εκπρόσωπο των Παλαιστινίων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα αναλάμβανε κυβερνητικές αρμοδιότητες στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, δημιουργώντας κάποια ελπίδα για έναν οδικό χάρτη προς δύο κράτη.

Το 2000, ο Μπιλ Κλίντον προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταλήξει σε συμφωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Μήνες αργότερα, ξέσπασαν συγκρούσεις μετά την επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν, βουλευτή τότε στην αντιπολίτευση και αργότερα πρωθυπουργό στον περίβολο του μουσουλμανικού τεμένους Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ, που θεωρείται ο τρίτος πιο ιερός χώρος για το Ισλάμ. Ετσι ξεκίνησε η δεύτερη παλαιστινιακή ιντιφάντα, που συντάραξε την περιοχή για χρόνια.

“Από τότε, στην πραγματικότητα, έχουν γίνει μηδενικά βήματα προς τα εμπρός”, δήλωσε ο Γκίλμπερτ Ακχαρ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο SOAS University of London. ” Αντίθετα η κατάσταση έχει μόνο επιδεινωθεί”.

Ποιες είναι οι προκλήσεις;

Τα οράματα για ένα παλαιστινιακό κράτος περιλαμβάνουν συνήθως τη Γάζα και μεγάλο μέρος της Δυτικής Όχθης με ανταλλαγές γης που θα αντισταθμίσουν τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη

Οι περισσότεροι διεθνείς υποστηρικτές της λύσης των δύο κρατών τάσσονται υπέρ της επιστροφής του Ισραήλ στα σύνορα που είχε πριν από τις προσαρτήσεις εδαφών μετά τον πόλεμο του 1967, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Οι Παλαιστίνιοι εξάλλου βλέπουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία προσαρτήθηκε από το Ισραήλ, ως την πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Η κατάσταση περιπλέχτηκε περαιτέρω από την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ το 2017.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ