Την ώρα που σύμφωνα με τη Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παίρνει εκ νέου την ανιούσα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αρνούμενη κατ’ ουσία να πατάξει την αισχροκέρδεια που πυροδοτεί τον πληθωρισμό της απληστίας, παίζει επικοινωνιακά παιχνιδάκια με το κλείδωμα μειωμένης τιμής 5% για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, το οποίο «εμπνεύστηκε» ο αρμόδιος υπουργός και προβάλλεται στα συστημικά ΜΜΕ ως «πρωτοβουλία Σκρέκα» που δήθεν θα μειώσει τις τιμές σε τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης. Η κωδική ονομασία που έχει δοθεί για λόγους πολιτικής απατεωνιάς είναι «μόνιμη μείωση τιμής». Μάλιστα στις 15 Οκτωβρίου που είχε εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση τα συστημικά ΜΜΕ μιλούσαν για «μάχη κατά της ακρίβειας, με άμεσο στόχο τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας απέναντι στην πληθωριστική κρίση»!

Παρακάμπτουμε το πρόδηλο ψέμα ότι δεν πρόκειται για μόνιμη αλλά για προσωρινή μείωση, σε βάθος εξαμήνου, και πάμε στην ουσία. Είναι προφανές ότι πρόκειται για επικοινωνιακή πομφόλυγα προκειμένου να καταδείξει τη δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην ακρίβεια που ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά. Ειδικά στα τρόφιμα και τα είδη ευρείας κατανάλωσης έχει ξεφύγει προ πολλού και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται στην κυβερνητική άρνηση να ελεγχθεί η αισχροκέρδεια που παράγει ο πληθωρισμός της απληστίας.

Πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Τώρα όμως έρχεται η πραγματικότητα και καταστρέφει το επικοινωνιακό αφήγημα που προωθείται όλως παραπλανητικώς στα συστημικά ΜΜΕ ως «πρωτοβουλία Σκρέκα» η οποία δήθεν θα επιδράσει καταλυτικά στο «γκρέμισμα» της ακρίβειας. Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι μόλις το 0,32% των προϊόντων σταθερού barcode που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά έχει ενταχθεί στην «πρωτοβουλία Σκρέκα», η οποία προβάλλεται σαν γροθιά στο στομάχι της ακρίβειας. Σε απόλυτους αριθμούς έχουν ενταχθεί μόλις 233 κωδικοί στη σχετική λίστα, όταν στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν περί τους 72.000 σταθερούς κωδικούς barcode.

Ωστόσο ο Κώστας Σκρέκας έχει φροντίσει να καλύψει τα νώτα του. Οταν ανακοίνωσε τη σχετική πρωτοβουλία έθεσε στόχο να ενταχθούν στον κατάλογο της μειωμένης τιμής κατά 5% για έξι μήνες περί τους 500 κωδικούς. Ως εκ τούτου, ακόμη κι αν επιτευχθεί αυτός ο κυβερνητικός στόχος της μάξιμουμ κοινωνικής ευαισθησίας, θα μιλάμε για κλειδωμένη τιμή στο 0,69% των προϊόντων σταθερού barcode της ελληνικής αγοράς. Αν λοιπόν μιλάμε για μηδενικές καταστάσεις σε σχέση με το σύνολο των προϊόντων που διακινούνται στην ελληνική αγορά, γιατί έχει καταναλωθεί τόσο μελάνι και έχει αναλωθεί τόσος τηλεοπτικός χρόνος για μια πρωτοβουλία με μηδενικό αποτύπωμα στην ακρίβεια που τροφοδοτείται από την αισχροκέρδεια;

Η ενέργεια πυροδοτεί εκ νέου τον πληθωρισμό

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία της Eurostat παίρνει ξανά την ανηφόρα. Οπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα (για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ) τον Οκτώβριο του 2023 κατέγραψε αύξηση 1,5% σε σχέση με τη μέτρηση της ίδια υπηρεσίας για τον Σεπτέμβριο – είχε καταγραφεί στο 2,4%.

Αναλυτικότερα καταγράφηκε τον φετινό Οκτώβριο στο 3,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2022. Ολα αυτά σημαίνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020 έχει αυξηθεί συνολικά κατά 16,6%. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Eurostat, τον Οκτώβριο του 2021 ο πληθωρισμός είχε κλείσει στο 3% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020. Ακολούθησε τον Οκτώβριο του 2022 η μέτρηση στο 9,8% και σε αυτό προστέθηκε το 3,9% του φετινού Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ