Το 2015 που ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο, ο Πορτογάλος Σοσιαλιστής, Αντόνιο Κόστα, παρέλαβε μία χώρα που είχε κατακτήσει επάξια τον τίτλο του «καλύτερου μαθητή της τρόικα», εφαρμόζοντας κατά γράμμα το μνημόνιο.

Η Πορτογαλία είχε ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα διάσωσης επιστρέφοντας δυναμικά στις αγορές.

Ο Αντόνιο Κόστα κατείχε επί οκτώ χρόνια την πρωθυπουργία της χώρας της Ιβηρικής, ωστόσο χθες η ανακοίνωση της παραίτησής του έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, με μία απόφαση που άφησε εμβρόντητη την κοινή γνώμη της Πορτογαλίας, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός υπέβαλε αιφνιδίως την παραίτησή του, αφού το όνομά του ενεπλάκη σε έρευνα διαφθοράς.

Σε διάγγελμά του, ο Αντόνιο Κόστα ξεκαθάρισε ότι «υπό αυτές τις συνθήκες, προφανώς, υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρόεδρο της δημοκρατίας».

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του προσωπάρχη του στη διάρκεια επιδρομής σε δημόσια κτίρια στο πλαίσιο εκτεταμένης εισαγγελικής έρευνας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας ερευνά κατά πόσον οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν το όνομα του Κόστα και επικαλέστηκαν τη συναίνεσή του για να «ξεκλειδώσουν» πρακτικές που τελούν υπό διερεύνηση, επισημαίνει το πρακτορείο.

Ο 62χρονος Σοσιαλιστής ηγέτης, επικεφαλής του κόμματος από το 2015, υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του τη στιγμή που ευχαριστούσε την οικογένειά του για την υποστήριξη τόσων ετών.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα και πρόσθεσε:

«Θέλω να πω πρόσωπο με πρόσωπο στους Πορτογάλους ότι η συνείδησή μου είναι καθαρή για οποιαδήποτε παράνομη ή απαγορευμένη πράξη. Αν υπάρχουν υποψίες, οι δικαστικές αρχές είναι ελεύθερες να τις ερευνήσουν… δεν είμαι υπεράνω του νόμου».

Εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βιτόρ Σκάρια, προσωπάρχη του Κόστα, του δημάρχου της πόλης Σίνες και άλλων τριών ατόμων, με το επιχείρημα ότι είναι ύποπτοι φυγής και προσπάθειας αλλοίωσης αποδεικτικών στοιχείων.

Τα ονόματα του υπουργού Υποδομών της Πορτογαλίας, Ζοάο Γκαλάμπα και του επικεφαλής της περιβαλλοντικής υπηρεσίας ήταν στη λίστα των υπόπτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ