Με τριτοκοσμικές καταστάσεις έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι γιατροί, οι νοσηλευτές αλλά και οι ασθενείς στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι υγειονομικοί, ενώ προσπαθούν να σώσουν ζωές, κινδυνεύει η δική τους σωματική ακεραιότητα.

Σύμφωνα με το Thesstoday.gr, όσο οξύμωρη και αν φαντάζει η παραπάνω διατύπωση η είδηση του τραυματισμού του συναδέλφου τους το περασμένο Σάββατο μετά από πτώση τμήματος οροφής στον κοιτώνα του “Άγιος Δημήτριος” αν και τους τρομοκράτησε, δεν τους ξάφνιασε. Ο λόγος όπως εξηγούν είναι το ότι κάλλιστα θα μπορούσαν να βρεθούν και οι ίδιοι στην θέση του.

Σοβάδες έτοιμοι να πέσουν σε κεφάλια ανυποψίαστων γιατρών, ασθενών και επισκεπτών, ραγισμένοι τοίχοι, σάπιες σωληνώσεις, κατεστραμμένα κουφώματα, ανύπαρκτα συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης. Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που αποτελούν καθημερινότητα για τους ανθρώπους που καταθέτουν σώμα και ψυχή υπηρετώντας το πληγωμένο και εγκαταλελειμμένο στη μοίρα του Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Τα ποσά που κραυγάζουν είναι ψίχουλα»

Όπως εξηγεί στο ThessToday o Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και γιατρός στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Χρήστος Καραχρήστος η παλαιότητα και τα προβλήματα που συνεπάγονται λόγω αυτής, στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, είναι γνωστά και έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το “Γεννηματάς”, το “Παπανικολάου”, το “Ψυχιατρικό”. “Πρόκειται για υποδομές που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Στο Παπανικολάου υπάρχουν κορδέλες έξω από την πρόσοψη ορισμένων κτιρίων οι οποίες έχουν γίνει ένα με τον χώρο. Μετέωροι σοβάδες στην εξωτερική πρόσοψη του κτιρίου. Αυτό αντικρίζουμε καθημερινά χωρίς να ξέρουμε πότε και αν θα γίνει συντήρηση. Στο κτίριο διοίκησης και στο τμήμα της ψυχιατρικής υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Στο πετρόχτιστο μέρος υπάρχει μια ολόκληρη πτέρυγα που δεν χρησιμοποιείται μετά από σεισμό που σημειώθηκε πολλά χρόνια πριν” σημειώνει.

Ο κ. Καραχρήστος χαρακτηρίζει υποκριτικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαφημίζει τα εκατομμύρια από το ταμείο ανάκαμψης υποστηρίζοντας πως θα τα διαθέσει στην αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. “Τα ποσά που κραυγάζουν είναι ψίχουλα μπρος στις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Τις περισσότερες φορές η αναβάθμιση νοείται μόνον ως ενεργειακή (π.χ. κουφώματα) με την ουσία (αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση) να μένει στα ψιλά γράμματα”.

“Κάθε φορά που προβαίνουμε σε μια καταγγελία οι αρμόδιες αρχές μας απαντούν πως όλες οι διαδικασίες προχωρούν με στόχο την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των γιατρών και νοσηλείας των ασθενών ωστόσο αυτό είναι κάτι που δε βλέπουμε ποτέ” εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ και προσθέτει: “Ο συνάδελφός μας στον Άγιο Δημήτριο θα μπορούσε να χάσει τη ζωή του. Το περιστατικό δεν ήταν τόσο απλό όσο το παρουσίασε η διοίκηση του ιδρύματος. Από τύχη δεν έπεσε στο κεφάλι. Πάμε να σώσουμε ζωές και κινδυνεύουν οι δικές μας. Υπάρχει μεγάλη απαξίωση. Καμία αρχή δεν δεσμεύεται απέναντί μας. Εδώ και χρόνια πάμε για δουλειά και βλέπουμε τους σοβάδες πάνω από τα κεφάλια μας”.

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο: Τοίχοι με μεγάλες ρωγμές σε όλο το μήκος τους

Εξίσου τραγικές εικόνες συναντώνται όμως και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στη Σταυρούπολη καθώς πολλές καταγγελίες ειδικευόμενων γιατρών κάνουν λόγο για σάπια πατώματα και τοίχους έτοιμους να καταρρεύσουν. Το σύστημα θέρμανσης και ψύξης υπολειτουργεί. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχει στη διάθεσή του το ThessToday γιατροί και ασθενείς πέρασαν όλο το καλοκαίρι χωρίς κλιματισμό.

Σύμφωνα με το Μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και ειδικευόμενη γιατρό στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στη Σταυρούπολη, Ρούλα Γεωργιάδου οι εγκαταστάσεις είναι απαρχαιωμένες ενώ τα κτίρια του νοσηλευτικού ιδρύματος δεν έχουν ελεγχθεί σε επίπεδο στατικότητας. “Ως Ένωση είχαμε απευθυνθεί στην πολεοδομία και η απάντηση που λάβαμε είναι πως δεν υπάρχει καν μελέτη. Μετά από πιέσεις καταφέραμε να κινήσουμε μια διαδικασία κατά την οποία εξωτερικός συνεργάτης και όχι το κράτος θα αναλάβει να εκπονήσει την απαραίτητη μελέτη. Το κτίριο της ψυχογηριατρικής μέχρι πρόσφατα δεν είχε σύστημα πυρόσβεσης. Υπάρχουν τοίχοι με μεγάλες ρωγμές σε όλο το μήκος τους. Οι θάλαμοι νοσηλείας έχουν να βαφτούν εδώ και 15 χρόνια” περιγράφει η ειδικευόμενη γιατρός.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ