Αιχμές άμεσες και εύλογες κατά της σημερινής πολιτικής και κατά των σημερινών πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής περιλάμβανε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην εκδήλωση στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου του 2023.

Μπορεί η κυβέρνηση να επιλέγει πάντα να μην απαντά, αλλά το μήνυμα ήταν σαφές όταν ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόταν στον σεβασμό των θεσμών και των νόμων όταν μάλιστα οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Αρχών δέχονται συνεχή πόλεμο από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην προσπάθεια απαξίωσης του προέδρου της ΑΔΑΕ.

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απάντηση που του είχε δώσει η Μαριέττα Γιαννάκου στις αντιδράσεις για το βιβλίο της Ιστορίας:

«Κώστα, προφανώς και διαφωνώ με τα γραφόμενα και πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει. Όμως, σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, αυτά δεν γίνονται επειδή ο υπουργός ή ακόμα και ο Πρωθυπουργός διαφωνεί με την διατύπωση και επιβάλλει αυθαίρετα την βούλησή του. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με συντεταγμένο τρόπο, από τα αρμόδια όργανα και τις θεσμικές διαδικασίες. Ο σεβασμός της θεσμικής τάξης είναι το ύψιστο καθήκον της εκάστοτε κυβέρνησης σε μια δημοκρατική πολιτεία».

Για να συμπληρώσει ο Κώστας Καραμανλής:

«Ακολουθώ τον δύσκολο δρόμο της νηφαλιότητας και του σεβασμού των θεσμών και των νόμων», δίνοντας το δικό του μήνυμα προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

«Δεν είχε το πάθος της εξουσίας, της προβολής, της αλαζονείας. Δεν είχε χορηγούς ή προστάτες, δεν επεδίωκε την εύνοια των ισχυρών ή των μέσων ενημέρωσης» είπε για την εκλιπούσα και πρόσθεσε ότι η Μαριέττα Γιαννάκου «ήξερε ότι πραγματική πολιτική είναι οι ιδέες, η ενσυναίσθηση και η ανθρωπιά, όχι η δίψα και το κυνήγι της εξουσίας. Ήξερε ότι οι ενάρετοι αντιμετωπίζουν την εξουσία ως τιμητικό μεν αλλά βαρύ καθήκον, και όχι ως επίζηλο λάφυρο».

Με όλα αυτά περιέγραψε -εμμέσως πλην σαφώς- τη σημερινή εξουσία και τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης στέλνοντας το δικό του μήνυμα.

Το πόσο χρήσιμο ήταν και πόσοι θα το ακούσουν είναι άγνωστο.

Ωστόσο η αγωνία του ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης και η φθορά της κυβέρνησης μέσα σε τότες καταστροφές, ακρίβεια και αλαζονεία δείχνουν ότι είναι μονόδρομος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ