Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Στην Τουρκία θα βρεθεί αύριο Κυριακή και για δύο ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο περιοδείας του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Μέση Ανατολή, εν μέσω του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τις τελευταίες ημέρες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ επικρατεί μεγάλη κινητικότητα λόγω της στάσης της Τουρκίας στο θέμα της Χαμάς, καθώς εντείνεται η πίεση για την απελευθέρωση των ομήρων, με την κατάσταση να προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάλιστα η επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία αποτελεί έκπληξη, καθώς ακόμα κι αν είχε ήδη ανακοινωθεί, δεν συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα των επαφών του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ που ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο έχει επιβεβαιωθεί, πως η Άγκυρα αποτελεί τον επόμενο σταθμό του Άντονι Μπλίνκεν μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Πρωτοβουλίες από το Κονγκρέσο

Χθες, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, βουλευτές και από τα δυο κόμματα έστειλαν -με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανού Κρις Πάπας– επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών Μπλινκεν με την οποία του ζητούν να αναλάβει αποφασιστική δράση προκειμένου να καταστεί η Τουρκία υπεύθυνη για τον ρόλο της στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων της Χαμάς, αμέσως και χωρίς αστερίσκους.

“Η υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς” λένε είναι ένα θέμα που δεν έχει λάβει την δέουσα προσοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσθέτουν πως για πάνω από μια δεκαετία, ο Ερντογάν έχει κάνει την Τουρκία καταφύγιο για την τρομοκρατική οργάνωση σε τέτοιο βαθμό που οι αναλυτές την περιγράφουν ως «τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση της Χαμάς μετά τη Γάζα».

Στην επιστολή γίνεται λεπτομερής αναφορά στα στελέχη της Χαμάς που δρουν στην Τουρκία, στις επιθέσεις που έχουν οργανωθεί, χρηματοδοτηθεί η διευκολυνθεί από εκεί και στην χορήγηση υπηκοότητας και διαβατηρίων από την τουρκική κυβέρνηση στα μέλη της.

Οι βουλευτές ζητούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαιτήσει από την τουρκική κυβέρνηση:

  • Να χαρακτηρίσει επίσημα τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.
  • Να κλείσει το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη
  • Να ανακαλέσει την τουρκική υπηκοότητα και να κατασχέσει τα τουρκικά διαβατήρια από αξιωματούχους της Χαμάς στην Τουρκία·
  • Να απελάσει αξιωματούχους της Χαμάς από τη χώρα και να απαγορεύσει την επανείσοδο τους.
  • Να διερευνήσει εάν τυχόν τουρκικές τράπεζες εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της Χαμάς, και
  • Να ερευνήσει εάν Τούρκοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στην πρόσφατη επίθεση της Χαμάς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ