Με δανεικά, με βοήθεια από συγγενείς τους και αφήνοντας απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας πέρασαν δύο μήνες, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, χιλιάδες εργαζόμενοι σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, οι οποίοι δουλεύουν σε πληγείσες από τις καταστροφικές πλημμύρες επιχειρήσεις, που υπέστησαν σημαντικές ζημιές και δεν ήταν δυνατό να λειτουργήσουν.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Γιάννης Σκόκας, την τελευταία φορά που πληρώθηκαν αυτοί οι εργαζόμενοι, ήταν στο τέλος Αυγούστου. Από τότε, εξαιτίας μεγάλων καθυστερήσεων από την πλευρά της Πολιτείας, προκειμένου να καταβάλει τα χρήματα για τις αναστολές εργασίας, 534 ευρώ στον καθένα, οι πληγέντες εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς είναι και οι ίδιοι πλημμυροπαθείς και έχουν άμεση ανάγκη χρημάτων, προκειμένου να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους.

«Είπε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ότι τα χρήματα θα καταβληθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Οψόμεθα. Το δεδομένο είναι ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από το τέλος Αυγούστου. Το πώς την έβγαλαν το ξέρει μόνο η καρδούλα τους. Οι λίγοι που είχαν κάποια χρήματα στην άκρη, τα χρησιμοποίησαν για να πάρουν μόνο τα βασικά είδη ανάγκης. Η πλειοψηφία των εργαζομένων, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τεράστια ακρίβεια και να επιβιώσει, στηρίχθηκε από δικούς της ανθρώπους. Επίσης, δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα διαρκούν οι αναστολές εργασίας, αφού κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστούν καιρό για να λειτουργήσουν ξανά», τονίζει στο ethnos.gr o κ. Σκόκας.

«Ελάχιστα τα 534 ευρώ»

Κατά τον ίδιο, τα 534 ευρώ το μήνα, που θα χορηγηθούν για τις αναστολές εργασίας από την Πολιτεία για τους πληγέντες εργαζόμενους, είναι πολύ λίγα και δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Όπως λέει χαρακτηριστικά, ένα μέρος των πληγέντων εργαζομένων αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή παίρνει 640 ευρώ καθαρά το μήνα, ωστόσο, πολλοί αμείβονται μηνιαίως με περισσότερα χρήματα.

Τα 534 ευρώ το μήνα που θα δοθούν για τις αναστολές εργασίας, είναι πολύ λίγα, πολύ λιγότερα ακόμα και σε σχέση με τον κατώτατο βασικό μισθό, με τον οποίο οι εργαζόμενοι παίρνουν 640 ευρώ στο χέρι. Με την ακρίβεια που υπάρχει, οι άνθρωποι είναι αδύνατο να ανταποκριθούν. Να μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους είναι και οι ίδιοι πλημμυροπαθείς και χρειάζονται χρήματα για να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους, που έπαθαν σημαντικές καταστροφές από τις πλημμύρες», λέει ο κ. Σκόκας.

Ό ίδιος σημειώνει ακόμα ότι καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί από την Πολιτεία για εργαζόμενους, οι οποίοι δουλεύουν σε επιχειρήσεις που δεν έπαθαν ζημιές αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε αυτές και να εργαστούν εξαιτίας των πλημμυρισμένων δρόμων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ