Ο πρόεδρος της Κολομβίας Πέτρο ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως ανακαλεί την πρέσβη της χώρας του στο Ισραήλ, τη Μαργαρίτα Μανχάρες, στην Μπογοτά για διαβουλεύσεις, καταγγέλλοντας τη «σφαγή του παλαιστινιακού λαού» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αποφάσισα να ανακαλέσω την πρέσβη μας στο Ισραήλ. Αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούμε να είμαστε εκεί», υπογράμμισε ο κ. Πέτρο σε ανάρτησή του στο X (το πρώην Twitter).

Η σχέση Κολομβίας/Ισραήλ ήταν ήδη τεταμένη, με τον πρόεδρο Πέτρο να επικρίνει με σφοδρότητα δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τον τρόπο που δρα ο ισραηλινός στρατός και τον ισραηλινό πρεσβευτή Γκαλί Νταγάν να τον κατηγορεί για «αντισημιτικές» θέσεις.

Άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους περιφερειακές δυνάμεις όπως το Μεξικό και η Βραζιλία, ζητούν σε ολοένα πιο υψηλό τόνο κατάπαυση του πυρός.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα κατήγγειλε την Παρασκευή την «παραφροσύνη του ισραηλινού πρωθυπουργού» Μπενιαμίν Νετανιάχου, «ο οποίος θέλει να σβήσει από τον χάρτη τη Λωρίδα της Γάζας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ