Πρόχειρο, αντιεπιστημονικό και νομικά ασταθές το σχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας να βαφτίσει τους αγροτικούς γιατρούς προσωπικούς για να καλύψει τις ανάγκες

Παρά τις προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για τον προσωπικό γιατρό, η σκόνη δεν έχει κατακάτσει ακόμη. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και προστατευόμενη του Μεγάρου Μαξίμου –για άγνωστους λόγους– ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει τους αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι είναι ανειδίκευτοι, σε προσωπικούς γιατρούς προκειμένου να καλύψουν τις ιατρικές ανάγκες των πολιτών. Και δεν έμεινε μόνο σ’ αυτό. Δεσμεύτηκε ότι θα αμείβονται με 30.000 ευρώ καθαρά ετησίως εάν ακολουθήσουν την ειδικότητα της γενικής ιατρικής ή της παθολογίας, όταν το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε γιατρό με διευθυντική θέση στο ΕΣΥ και πείρα άνω των 30 ετών. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα δίνονται 100.000-150.000 ευρώ σε γιατρούς που θα επαναπατριστούν μόνο από την Κύπρο και τη Βρετανία, όταν στη χώρα μας το ιατρικό σώμα υποαμείβεται πλήρως.

Το πρόχειρο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο φαίνεται ότι είναι και νομικά ασταθές, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στους νοσοκομειακούς κύκλους αλλά και σε όλο τον ιατρικό κόσμο. Εναντίον της Αγαπηδάκη τάχτηκε ακόμη και ο «γαλάζιος» Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), έστω και διακριτικά για να μην προκαλέσει τη μήνη του πρωθυπουργού, όπως και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καθώς και όλοι οι φορείς και οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, παθολόγοι κ.ά.).

Απόλυτη άγνοια

Εντύπωση προκαλεί όμως και το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις Αγαπηδάκη έγιναν με απόλυτη άγνοια του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τυχαία ενημερώθηκε ότι έδινε συνέντευξη Τύπου εντός του κτιρίου όπου «συγκατοικούν, όπως, διαβεβαιώνουν διασταυρωμένες πηγές του Documento. Ο ίδιος ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, όπως λένε οι ίδιες πηγές, έσπευσε να ενημερώσει τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού για την πρωτοβουλία Αγαπηδάκη για την οποία ο ίδιος δεν γνωρίζε τίποτε. Γεγονός που αποδεικνύει και τις κακές σχέσεις που έχουν μεταξύ τους, παρότι τους χωρίζει μόλις ένας όροφος.

Πάντως ακόμη και ο μη ενημερωμένος για τα ιατρικά θέματα Μιχ. Χρυσοχοΐδης έλεγε σε συνεργάτες του, αναφέρουν πληροφορίες, ότι το εγχείρημα Αγαπηδάκη δεν μπορεί να βγει στην πράξη. Οπως τόνιζε, εκτός του ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών όταν θα τους αναλάβουν γιατροί που μόλις έχουν πάρει το πτυχίο τους, προκαλεί και διχασμό στον ιατρικό κόσμο αλλά και προβλήματα επικοινωνιακού χαρακτήρα στην κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ