Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».

Ενώ η κρίση στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κλιμακώνεται, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την ανακούφιση των προσφύγων στη Γάζα, μίλησε σε συνέντευξη στην ΕΡΤ για το δράμα που λαμβάνει χώρα στην Λωρίδα της Γάζας.

Όπως επισημαίνει ο Αντνάν Αμπού Χάσνα, «τις επόμενες ώρες η Γάζα θα βρεθεί στο σημείο «μηδέν», τονίζοντας πως ο κόσμος σχηματίζει ουρές για ένα κομμάτι ψωμί. «Δεν υπήρξε καμία λεηλασία σε καύσιμα και υγειονομικό υλικό, πήγαν όλα στους εταίρους μας», λέει ακόμη ο ίδιος.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους πρόσφυγες αυτή τη στιγμή στη Γάζα;

«Απομένουν μόνο μερικές ώρες για να ανακοινώσουμε ότι έχουμε πλέον ξεμείνει από καύσιμα προκειμένου να συνεχίσουμε της προσπάθειές μας να προσφέρουμε καύσιμα σε νοσοκομεία ή ακόμη και στις εγκαταστάσεις αφαλάτωσης.

Θα δείτε μία διαφορετική Γάζα να καταρρέει μετά από μερικές μέρες εξαιτίας της έλλειψης όλων αυτών».

Πόσες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί πλέον στη Ράφα;

«Έχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε 150.000 ανθρώπους αλλά αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Δεν έχουν τίποτα… έχουνε έρθει απλά στο Νότο φορώντας μόνο τα ρούχα τους…

Οι μισοί από αυτούς κοιμούνται μέσα στα σχολεία μας, το υπόλοιπο όμως μισό εκατομμύριο βρίσκεται στους δρόμους και κοιμούνται γύρω από τις δομές μας. Η ζωή πλέον στη Ράφα τελειώνει…

Ο Οργανισμός για την Ανακούφιση των Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους έχει προχωρήσει σε έρευνες για τις αναφορές που έγιναν στις 15 Οκτωβρίου σύμφωνα με τις οποίες ομάδα ατόμων με φορτηγά οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι προέρχονταν από το υπουργείο υγείας των αρχών της χώρας της Γάζα αφαίρεσαν καύσιμα, υγειονομικό υλικό από τους χώρους που ανήκουν στα Ηνωμένα Έθνη στην πόλη της Γάζας.»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ