Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και το κυβερνητικό αφήγημα για τις δήθεν θετικές επιπτώσεις που θα φέρει στην ελληνική οικονομία η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας, εξαπέλυσε, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  Στέφανος Κασσελάκης.

Αναλυτικότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε κρατικοδίαιτη τόσο την οικονομία όσο και την ανάπτυξη, ενώ υπογράμμισε την κρίση στη Στέγη, την Υγεία και την Παιδεία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά πως: «Πρόκειται για μια οικονομία που έχει τεράστιο δρόμο μπροστά της για να πετύχει την σύγκληση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το ΑΕΠ κατά κεφαλήν είναι λιγότερο από το 60% του μέσου όρου της ΕΕ. Μιλάμε για μια 15-ετία ανάπτυξης που έχει χαθεί – μια ολόκληρη γενιά».

Την ίδια στιγμή, ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την αδικία που χαρακτηρίζει  το φορολογικό σύστημα λέγοντας χαρακτηριστικά πως ένας στους δύο πολίτες δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος, «δημιουργώντας ένα δυσβάσταχτο φορτίο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους». Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως «παράλληλα με αυτό έχουμε και μια στρεβλή αναλογία έμμεσων με άμεσων φόρων, που πλήττει τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας».

«Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά»

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της ακρίβειας τονίζοντας ότι «γονατίζει τα νοικοκυριά στα σουπερμάρκετ και με τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς, και ενώ η ανάπτυξη του 2023 θα είναι 2,3%, οι φόροι το 2023 αναμένονται αυξημένοι κατά 8% σε σχέση με τους κυβερνητικούς στόχους!», εξηγώντας παράλληλα πως: «Δεν χαρακτηρίζεις, λοιπόν, σε καμία περίπτωση την επενδυτική βαθμίδα της S&P ως διαχειριστικό θρίαμβο του Κυριάκου Μητσοτάκη»

Στεγαστική κρίση – Υγεία – Παιδεία

Ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη στεγαστική κρίση είπε:  «και όμως, στην Ελλάδα της Επενδυτικής Βαθμίδας έχουμε το υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη». Προσθέτει ότι: «ένας μέσος εργαζόμενος που δεν έχει δικό του σπίτι στην Αθήνα χρειάζεται σήμερα να δαπανήσει το 55,9% του εισοδήματός του για την πληρωμή του ενοικίου, από 42,4% το 2018».

Για την κατάσταση στην Υγεία ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως «η κοινωνία γνωρίζει την τεράστια υποστελέχωση που υπάρχει στο ΕΣΥ, παρά τα υπέρογκα ποσά από ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης για την πανδημία», και αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Μητσοτάκη για τους διοικητές των νοσοκομείων λέγοντας: «Ενώ προχθές ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης την επανάστασή του για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, των πολιτικών διορισμών. Και τι κάνει; Δίνει υπερεξουσία στον εκάστοτε Υπουργό του να αξιολογεί, να προσλαμβάνει και να διώχνει τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Και ρωτάω με απλά Ελληνικά….είναι τόσο δύσκολο επιτέλους να βγάλουμε την κομματοκρατία από τις διοικήσεις στο ΕΣΥ;»

Τέλος, για την κατάσταση στην Παιδεία σχολίασε πως η Ελλάδα παρουσιάζει το «μικρότερο ποσοστό δαπανών για την παιδεία, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 27. Η Ελλάδα με ποσοστό δαπανών 4%, βρίσκεται στη 18η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ».

Οι δημοσιονομικές και κοινωνικές πολιτικές θα παράξουν ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πλεόνασμα

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην οικονομία σε σχέση με τον άνθρωπο λέγοντας ότι: «Πιστεύω ότι η Σύγχρονη Αριστερά και όλοι οι Προοδευτικοί πρέπει να επικεντρωθούν – στο μέρισμα ευημερίας ή ευτυχίας παράλληλα με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική (…) Οι προοδευτικοί στην Ευρώπη και παντού θα πρέπει να επαναδιατυπώσουν την κύρια εντολή τους για να προσαρμοστούν τους καιρούς. Φυσικά θέλουμε να μειώσουμε τις ανισότητες. Αλλά αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι η ισότητα στο δικαίωμα να επιδιώκουμε την ευτυχία – ο καθένας από εμάς με τον δικό του τρόπο».

Οι επενδυτές που μας παρακολουθούν μπορούν να είναι σίγουροι ότι δεν είμαι λαϊκιστής, αλλά είμαι απολύτως με τον πληθυσμό στο σύνολό του – με τους ανθρώπους – σε αντίθεση με την τυφλή τήρηση των μετρήσεων της οικονομικής απόδοσης πρόσθεσε, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι δημοσιονομικές και κοινωνικές μας πολιτικές θα παράξουν ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πλεόνασμα. Γιατί η υποψηφιότητά μου βασίστηκε σε ένα σύνολο προτάσεων πολιτικής που θα μεταρρυθμίσουν δραστικά το ελληνικό κράτος – να απαλλαγούμε από τη χρόνια διαφθορά και τα εδρεομένα συμφέροντα που ο συναγωνιστής μου με σπουδές στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός και γιος ενός δεξιού πρωθυπουργού, ήταν θλιβερά ανίκανος να αντιμετωπίσει».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ