Ως στρέβλωση του ανταγωνισμού χαρακτηρίζουν οι ιδιώτες προμηθευτές το νέο τιμολόγιο που προτίθεται να νομοθετήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης για να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2024, όταν δηλαδή θα αρθούν τα έκτακτα μέτρα στην αγορά ηλεκτρισμού και θα πάψουν να υπάρχουν οριζόντιες επιδοτήσεις.

Η πρόθεση του υπουργείου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των προμηθευτών καθώς θεωρούν πως επί της ουσίας έρχεται από την πίσω πόρτα ένα καθεστώς ανάλογο με το υφιστάμενο, το οποίο σε κάθε περίπτωση εκφεύγει της κανονικότητας στην οποία προσδοκούσε ότι θα επανέλθει η αγορά.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι των εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας η νομοθετική ρύθμιση που προτίθεται να φέρει το υπουργείο καταστρατηγεί κάθε κανόνα ελεύθερης αγοράς. Παράλληλα παρακάμπτει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία έχει ήδη διαμορφώσει ένα πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς λιανικής από την 1η Ιανουαρίου 2024 με γνώμονα την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμολογίων εντός συγκεκριμένου πλαισίου και με αυστηρούς κανόνες ενημέρωσης των καταναλωτών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ