Καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του Ισραήλ αλλά και Αμερικανών αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών ερευνητές των New York Times, αναφορικά με το βιντεοληπτικό υλικό στο οποίο εμφανίζεται ρουκέτα να εκτοξεύεται από τη Γάζα και εκρήγνυται μέσα στο παλαιστινιακό έδαφος την ώρα κατά την οποία συνέβη το αιματηρό χτύπημα στο νοσοκομείο Al-Ahli Arabi.

Σύμφωνα με τους New York Times συγχρονισμένα βίντεο δείχνουν ένα βλήμα, που είχε χαρακτηριστεί προηγουμένως από Ισραηλινούς αξιωματούχους ως παλαιστινιακή ρουκέτα, να εκτοξεύεται από το Ισραήλ και να εκρήγνυται κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας.

Ειδικότερα, το βίντεο δείχνει ένα βλήμα να διαπερνά τον σκοτεινό ουρανό πάνω από τη Γάζα και να εκρήγνυται στον αέρα. Δευτερόλεπτα αργότερα, μια άλλη έκρηξη φαίνεται στο έδαφος. Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας με τους εκατοντάδες νεκρούς συνέβη από αποτυχημένη εκτόξευση παλαιστινιακής ρουκέτας που έπεσε στο έδαφος και προκάλεσε το μακελειό.

Η λεπτομερής οπτική ανάλυση των New York Times καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το βίντεο – που προέρχεται από μια τηλεοπτική κάμερα του Al Jazeera που μετέδιδε ζωντανά τη νύχτα της 17ης Οκτωβρίου – δείχνει κάτι άλλο. Ο πύραυλος που φαίνεται στο βίντεο πιθανότατα δεν είναι αυτός που προκάλεσε την έκρηξη στο νοσοκομείο. Στην πραγματικότητα εξερράγη στον ουρανό περίπου δύο μίλια μακριά, όπως διαπίστωσαν οι Times, και είναι άσχετη με όσα εκτυλίχθηκαν εκείνο το βράδυ πάνω από τα σύνορα Ισραήλ-Γάζας εκείνο το βράδυ.

Το πόρισμα των NYT δεν απαντά στο τι πραγματικά προκάλεσε την έκρηξη στο αραβικό νοσοκομείο Αλ-Αχλί ή ποιος ευθύνεται. «Ο ισχυρισμός των ισραηλινών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι ευθύνεται μια αποτυχημένη εκτόξευση παλαιστινιακής ρουκέτας παραμένει εύλογος» αναφέρει το δημοσίευμα. Αλλά η ανάλυση των New York Times θέτει υπό αμφισβήτηση ένα από τα πιο διαδεδομένα δημοσιευμένα στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους και περιπλέκει το απλό αφήγημα που έχουν προβάλει.

Πολλαπλά βίντεο που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από τους NYT δείχνουν ότι εκτοξεύθηκαν δεκάδες ρουκέτες από τα νοτιοδυτικά του νοσοκομείου στη Γάζα λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη, και η πύρινη έκρηξη στο νοσοκομείο συνάδει με μια αποτυχημένη ρουκέτα που έπεσε πολύ κοντά στο στόχο της με αχρησιμοποίητα καύσιμα.

Τα πλάνα δείχνουν επίσης ότι γινόταν ισραηλινός βομβαρδισμός και πως καταγράφηκαν δύο εκρήξεις κοντά στο νοσοκομείο μέσα σε δύο λεπτά από το χτύπημά του. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ταγματάρχης Νιρ Ντινάρ, δεν αρνήθηκε τις ισραηλινές επιδρομές την επίμαχη ώρα και δήλωσε στους NYT ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έπληξαν στόχους «σε απόσταση που έθεσε σε κίνδυνο το νοσοκομείο», αλλά αρνήθηκε να πει πόσο μακριά ήταν το πλησιέστερο χτύπημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ