Θέμα υποχρεωτικότητας για τοποθέτηση POS αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα σε ακόμα περισσότερους τομείς τις οικονομίας καθώς εκτιμάται πως θα αγγίξουν ακόμα και τα… πανηγύρια, τα ταξί και τις λαϊκές αγορές. Ταυτόχρονα, θεωρείται θέμα λίγων μηνών είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS με στόχο να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» για τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ επεξεργάζονται το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στη λίστα αναμένεται να προστεθούν και άλλοι κλάδοι όπως έμποροι σε πανηγύρια, ταξί, λαϊκές αγορές, κινηματογράφοι, περίπτερα, χρηματιστηριακές εταιρείες κ.α.

Διασύνδεση με τις ταμειακές

Τι σημαίνει πρακτικά η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές; Ότι δεν θα μπορεί καμία απολύτως συναλλαγή να εκτελεστεί, χωρίς να ενημερωθεί η Εφορία, δηλαδή κάθε πελάτης που θα πληρώνει με πιστωτική κάρτα αυτόματα θα εκδίδεται η απόδειξη από την ταμειακή μηχανή και σε πραγματικό χρόνο θα ενημερώνονται και τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Κατά συνέπεια θα είναι σχεδόν αδύνατη η παραποίηση στοιχείων, η απόκρυψη εισοδημάτων και η μη καταβολή ΦΠΑ. Το έργο της διασύνδεσης είναι εξαιρετικά περίπλοκο και απαιτείται μεγάλος όγκος δουλειάς, από όλους τους εμπλεκόμενους.

Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει πρόσφατα στην ΕΡΤ ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, «είναι άλλο πράγμα η διασύνδεση των ταμειακών με την ΑΑΔΕ, το οποίο έχει γίνει ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου. Αυτό το καλοκαίρι βγάλαμε πάρα πολλά κλιμάκια για να ελέγξουμε ακριβώς αν οι ταμειακές διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τις πληροφορίες, και επιβλήθηκαν και πολύ αυστηρά πρόστιμα και κλεισίματα επιχειρήσεων στους παραβάτες». Και συνέχισε τονίζοντας χαρακτηριστικά «είναι δεύτερο βήμα η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές. Πολύ πιο σύνθετο, πολύ πιο παραγοντικό έργο, στο οποίο εμπλέκονται η ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες που φτιάχνουν τα διάφορα λογισμικά».

Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει αυτή την στιγμή και από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνουν απόλυτη πίστη ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί με θρησκευτική ευλάβεια και δεν θα χρειαστεί και νέα παράταση, ώστε από την 1η Μαρτίου να ξεκινήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ