Την κλήτευση δυο νέων μαρτύρων – γενετιστών, καθηγητών ιατρικής από Σκόπια και Λονδίνο, ζήτησε σήμερα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία δικάζεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.

Η κατηγορούμενη, με την έναρξη της δίκης υπέβαλλε σήμερα η ίδια το παραπάνω αίτημα γραπτώς στο δικαστήριο. Το αίτημα απορρίφθηκε λίγο αργότερα ομόφωνα από το δικαστήριο, όπως είχε ζητήσει και η εισαγγελέας της έδρας. Ακόμη, σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου ζήτησε από το δικαστήριο να παύσει τις δυο από τρεις συνηγόρους που της διόρισε, καθώς όπως είπε επικοινώνησε με τον Αλ. Κούγια και εκείνος της είπε ότι θα επανέλθει στη δίκη.

Τώρα, σε ό,τι αφορά στο αίτημά της κατηγορουμένης – το οποίο αναγνωρίστηκε νωρίτερα στο ακροατήριο από την πρόεδρο – για την κλήτευση δυο γενετιστών, εκ των οποίων η μια είναι γυναίκα και προέρχεται από πανεπιστημίου Λονδίνου και ο δεύτερος μάρτυρας είναι καθηγητής γενετικής από τα Σκόπια, το δικαστήριο το απέρριψε.

Σύμφωνα με το αίτημα που είχε αναπτυχθεί νωρίτερα οι συγκεκριμένοι μάρτυρες, μεταξύ άλλων, θα εξηγήσουν στο δικαστήριο για ποιο λόγο «δεν ήταν πλήρης» ο γονιδιακός έλεγχος που έγινε στη Τζωρτζίνα, θα αναφερθούν στο ιστορικό της οικογένειας αλλά και στο γεγονός ότι η κατηγορούμενη μητέρα, ήτοι η Ρούλα Πισπιρίγκου, «πάσχει από λύκο και καρδιακή ανεπάρκεια».

Ακολούθως, η νέα υπεράσπιση της κατηγορούμενος ζήτησε τη διακοπή της δίκης μέχρι οι συγκεκριμένοι μάρτυρες να έρθουν στην Ελλάδα αλλά και το διορισμό διερμηνέα, προκειμένου αυτός να μεταφράσει τις καταθέσεις τους εφόσον κληθούν στο ακροατήριο. Μάλιστα η υπεράσπιση της κατηγορούμενης επικαλέστηκε άλλη υπόθεση μητέρας στην Αυστραλία, η οποία καταδικάσθηκε – όπως ειπώθηκε – σε πολυετή κάθειρξη για δολοφονία των παιδιών της, αλλά στη συνέχεια αποφυλακίστηκε γιατί ο γονιδιακός έλεγχος έδειξε ότι τα παιδιά έπασχαν από κληρονομική ασθένεια.

Συνήγορος υπεράσπισης: Μας πήρε η κ. Δημακοπούλου και μας είπε ότι αυτά που έχουν να πουν οι μάρτυρες είναι παγκοσμίου ενδιαφέροντος, ότι έχουν λάβει γνώση της υπόθεσης και ότι θα ήθελαν να είναι και οι δυο γονείς παρόντες στο ακροατήριο.

Πρόεδρος: Η κ. Δημακοπούλου δεν είναι διάδικος είναι μάρτυρας … Τους εξηγήσατε ότι κάνουμε ποινική δίκη και όχι συνέδριο….

Λαμβάνοντας το λόγο για να προτείνει επί του αιτήματος η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψή του, αναφέροντας ενδεικτικά τα εξής: «Το αίτημα βασίζεται στο άρθρο 353 παρ. 1. (…) Η κυρία κατηγορουμένη μας λέει ότι η κυρία Δημακοπούλου της γνωστοποίησε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόθυμοι να καταθέσουν και θα εξηγήσουν στο δικαστήριο για ποιο λόγο δεν ήταν πλήρης ο γονιδιακός έλεγχος, το ιστορικό της οικογένειας, κλπ. Και ζητεί να διακοπεί η δίκη για τις 26 – 27 Νοεμβρίου (…). Έχει ποτέ προκύψει στο ακροατήριο θέμα ότι ο γονιδιακός έλεγχος που έγινε στη Τζωρτζίνα ήταν ελλιπής; Μας είπε η κυρία Δημακοπούλου ποτέ εδώ ότι ο έλεγχος αυτός ήταν ελλιπής; …Και έρχεται η κ. κατηγορουμένη τώρα και μας λέει να καλέσουμε τους νέους μάρτυρες για γονιαδιακό έλεγχο; Είχαμε πολλές αμφισβητήσεις στη δίκη αυτά για πολλά άλλα ζητήματα αλλά για το γονιδιακό έλεγχο όμως δεν υπήρξε ποτέ αμφισβήτηση. Να απορριφθεί το αίτημα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ