Πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που οι τουρκικές εφημερίδες όπως η Yeni Safak καλλιεργεί ένα αντιδυτικό κλίμα κυκλοφορώντας με ένα εμπρηστικό πρωτοσέλιδο με τους Ευρωπαίους που επισκέφθηκαν το Ισραήλ και τίτλο «Οι δήμιοι της γενοκτονίας». Όπως μετέδωσαν, η υπογραφή του πρωτοκόλλου αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ ωστόσο, τώρα ξεκινάει το παζάρι η Τουρκία αφού οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μπορούν ανά πάσα στιγμή να μην δεχθούν την ένταξη.

Αναλυτές από την πλευρά τους σχολιάζουν την εξέλιξη αυτή και υποστηρίζουν πως «δεν τελειώσαμε… την τελική απόφαση θα την πάρει το κοινοβούλιο».

«Εδώ μιλάμε για μια κρίσιμη κατάσταση δηλαδή αν η Σουηδία θα γίνει το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ. Την τελευταία κουβέντα θα την πουν η Τουρκία και η Ουγγαρία καθώς αυτές οι δυο χώρες δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους. Τώρα την απόφαση θα την πάρει το Κοινοβούλιο και το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα βρίσκεται σε αναμονή το συγκεκριμένο πρωτόκολλο που έστειλε  Ερντογάν  στο Κοινοβούλιο; Ποια θα είναι η τελική απόφαση του Κοινοβουλίου; Επίσης μήπως ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της Τουρκίας ή όχι;» σχολιάζει το τηλεοπτικό δίκτυο Cnn Turk.

«O πρόεδρος  είχε δηλώσει πως  η Σουηδία δεν μπορεί να γίνει μέλος και δεν μπορούμε να την υποστηρίξουμε όταν υποστηρίζει τρομοκρατική οργάνωση , μαζί μας δεν καταπολεμά την τρομοκρατία και τροφοδοτεί με τα ματωμένα όπλα.. Όμως μέσα σε αυτό το αναστατωμένο περιβάλλον υπάρχει το θέμα της αποστολής του πρωτοκόλλου στο Κοινοβούλιο» δήλωσε η παρουσιάστρια της Haber Global, Σαγνιούρ Τεζέλ.

«Η αποστολή του πρωτοκόλλου στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει πως εγκρίθηκε η ένταξη. Καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει πως η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Κοινοβούλιο. Πρέπει να θέσω το θέμα είναι μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, και όχι μεταξύ της Σουηδίας με την Τουρκία» ανέφερε ο Ιτούν Ορχάν, αναλυτής στο κέντρο ερευνών της Μέσης Ανατολής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ