Η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει ορισμένους με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός

Σε εξέλιξη φαίνεται να βρίσκονται μυστικές εξελίξεις ώστε να απελευθερωθούν «πολλοί από τους 203 ομήρους», τους οποίους κρατά η Χαμάς, σύμφωνα με το BBC.

Η είδηση μεταδόθηκε προτού η Χαμάς απελευθερώσει δύο Αμερικανίδες, μητέρα και κόρη, που ήταν όμηροι της Χαμάς από το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023.

Η Χαμάς ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (20/10) ότι συνεργάζεται με «διαμεσολαβητές» για να απελευθερωθούν οι «άμαχοι» όμηροι που απήχθησαν κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και σήμερα κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων, η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση δηλώνει ότι «εργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους διαμεσολαβητές για να εφαρμόσει την απόφαση του κινήματος να κλείσει τον φάκελο των πολιτών (ομήρων), όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την απελευθέρωση πολλών από τους 203 ομήρους που υπολογίζεται ότι κρατούνται στη Γάζα, η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει ορισμένους με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει σε αυτό. Η Χαμάς δεν κρατά όλους τους ομήρους. Μερικοί κρατούνται από άλλες ένοπλες μαχητικές ομάδες. Η συνεχιζόμενη αιχμαλωσία τους στη Γάζα είναι ένας παράγοντας που περιπλέκει τα σχέδια των Ισραηλινών σε ότι αφορά την εισβολή.

Προφανώς, επισημαίνει το βρετανικό μέσο οι όμηροι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να βγουν ζωντανοί εάν αυτό μπορεί να γίνει με διαπραγματεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ