Με τίτλο «Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραιτείται για τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ» οι New York Times δημοσιεύουν την παραίτηση του Τζος Πολ που για περισσότερα από 11 χρόνια ως διευθυντής του τμήματος συνεδριακών και δημόσιων υποθέσεων στο γραφείο που επέβλεπε τις μεταφορές όπλων σε ξένα κράτη.

Ο προϊστάμενος της παροχής όπλων στο Ισραήλ στην επιστολή παραίτησής του μιλά για δολοφονίες αμάχων, απαγωγές παιδιών, συλλογική τιμωρία, εθνοκάθαρση, κατοχή και άπαρτχαϊντ στην Παλαιστίνη.

Η περιγραφή του Τζος Πολ συγκλονίζει περιγράφοντας τις ισραηλινές πρακτικές κατά των Παλαιστινίων.

Ο διευθυντής του Γραφείου Πολιτικών-Στρατιωτικών Θεμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανάρτησε στα social media ένα κείμενο με το οποίο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εγκαταλείπει τη θέση του μετά από 11 χρόνια. «Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα παραμείνω όσο ένιωθα ότι το κακό που θα μπορούσα να κάνω θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από το καλό που μπορούσα να κάνω … Φεύγω σήμερα γιατί πιστεύω ότι στην τρέχουσα πορεία μας όσον αφορά τη συνεχιζόμενη -ουσιαστικά διερυνόμενη και επιταχυνόμενη- παροχή φονικών όπλων στο Ισραήλ- αυτή η εσωτερική συμφωνία έφτασε στο τέλος της … δεν μπορούμε να είμαστε και κατά της κατοχής και υπέρ αυτής. Δεν μπορούμε να είμαστε και υπέρ της ελευθερίας και εναντίον της. Και δεν μπορούμε να είμαστε υπέρ ενός καλύτερου κόσμου ενώ συνεισφέρουμε σε έναν που είναι ουσιαστικά χειρότερος» γράφει ο Τσος Πολ.

Αφού ξεκαθαρίζει ότι «η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ δεν ήταν απλώς ένα θηριωδία, ήταν μία θηριωδία των θηριωδιών», ο ίδιος εστιάζει στο ότι «η απάντηση του Ισραήλ, και μαζί της η αμερικανική υποστήριξη σε αυτήν την απάντηση αλλά και για το status quo της κατοχής, θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερα και βαθύτερα δεινά τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τον λαό της Παλαιστίνης … το να προτάσσεις την ασφάλεια για να έχεις ειρήνη δεν οδηγεί ούτε στην ασφάλεια ούτε στην ειρήνη … η τυφλή υποστήριξη για τη μία πλευρά είναι καταστροφική μακροπρόθεσμα για την συμφέροντα των λαών και στις δύο πλευρές. Φοβάμαι ότι επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη που κάναμε αυτές τις τελευταίες δεκαετίες και αρνούμαι πλέον να συμμετέχω σε αυτά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ