«Υπαρκτό το ενδεχόμενο».

Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να προκαλέσει έναν «πυρηνικό πόλεμο» εάν το Ιράν αγωνιστεί για την κατασκευή της βόμβας, προειδοποίησε πρώην αξιωματικός της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ.

Η τρομακτική προειδοποίηση έρχεται καθώς το Ισραήλ φέρεται να ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στη Γάζα, με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να απειλούν για περαιτέρω εξάπλωση του πολέμου.

«Όλη αυτή η αστάθεια φέρνει κοντά το σενάριο ενός πυρηνικού πολέμου», τόνισε ο πρώην αξιωματικός της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας, Matt Shoemaker.

«Η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου επί του παρόντος παραμένει πολύ μικρή, αλλά έχει γίνει μια εύλογη απειλή σε αυτήν την κρίση.

Όχι μόνο λόγω του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν, αλλά επειδή το Ισραήλ είναι μια πυρηνική δύναμη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έχει προειδοποιήσει δυσοίωνα το Ισραήλ θα υποστεί «έναν τεράστιο σεισμό» εάν εισβάλει στη Γάζα.

Το Ιράν δεν θα παρέμενε παρατηρητής στη σύγκρουση. Ως πρώην αξιωματικός των πληροφοριών και με βάση τις ειδήσεις που έχω δει τον περασμένο χρόνο, ορισμένοι εκτιμούν ότι εάν το Ιράν εγκαινίαζε πυρηνικά όπλα crash course, θα μπορούσε να αναπτύξει μια λειτουργική βόμβα μέσα σε έξι εβδομάδες».

Ωστόσο εύλογο είναι το ερώτημα τι θα γίνει αν οι αραβικές χώρες ξεσηκωθούν κατά του Ισραήλ. Υπάρχει περίπτωση το Τελ Αβίβ από μόνο του (χωρίς να δεχθεί το ίδιο κάποιο πυρηνικό πλήγμα από το Ιράν) να ρίξει πυρηνικά;;

Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται μερικές ώρες μετά την εκτίμηση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, για πιθανή εξέλιξη της σύγκρουσης στη Γάζα σε έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ