Διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών δηλώνουν απογοητευμένοι από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όπως αναφέρει το Politico.

H Γερμανίδα πολιτικός συγκεντρώνει αρκετή κριτική στο πρόσωπό της, προερχόμενη από τους κεντρικούς θεσμούς και τις κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών επειδή, όπως λέγεται, κάνει κατάχρηση της θέσης της, παρακάμπτει τα κέντρα λήψης αποφάσεων και δρα αυτοβούλως για θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της, όπως είναι για παράδειγμα η εξωτερική πολιτική.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στις Βρυξέλλες, γράφει το Politico, διπλωμάτες, ευρωβουλευτές και μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν παράπονα ότι η ντερ Λάιεν κάνει πολιτική αυθαίρετα με μια μικρή ομάδα συμβούλων της με ένα μοντέλο «αποφασίζουμε και διατάζουμε».

Η κριτική εναντίον της κορυφώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν πραγματοποίησε ένα απρογραμμάτιστο ταξίδι στο Ισραήλ, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των Ευρωπαίων διπλωματών.

Αρκετοί δήλωσαν στο Politico ότι ήταν δυσαρεστημένοι που η Φον ντερ Λάιεν, η οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στα θύματα των επιθέσεων της Χαμάς, δεν μετέφερε τις εκκλήσεις τους προς το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στη Γάζα.

Ακόμα και ο επικεφαλής για τη πολιτική διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προχώρησε σε μια ασυνήθιστη δημόσια επίπληξη στην πολιτική προϊστάμενή του.

Χαρακτηριστικά, είπε ότι η Ούρσουλα δεν έχει τη δικαιοδοσία να εκπροσωπεί τις απόψεις της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, οι οποίες κανονικά διαμορφώνονται από τις χώρες μέλη της Ένωσης. «Η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οποιοδήποτε θέμα εξωτερικής πολιτικής καθορίζεται -επαναλαμβάνω- από τις κατευθυντήριες γραμμές», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο, το οποίο επισκέφθηκε επίσημα το Σάββατο. «Η εξωτερική πολιτική αποφασίζεται από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ σε διεθνείς συνόδους κορυφής και συζητείται από τους υπουργούς Εξωτερικών σε συναντήσεις “υπό την προεδρία μου”», πρόσθεσε.

Αλλά και η  Nathalie Loiseau, Ευρωπαία νομοθέτης και υψηλόβαθμο μέλος της ομάδας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν Renew Europe, επανέλαβε την κριτική σε ανάρτησή της στο X. “Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει η πρόεδρος της Επιτροπής με την εξωτερική πολιτική, η οποία δεν είναι αρμοδιότητά της”, ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ