Η πρώτη μεγάλη ήττα της κυβέρνησης της ΝΔ επί ηγεσίας Κούλη για πρώτη φορά μετά από πέντε εκλογικές μάχες από το 2019, αλλά και την επιτυχία της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών συντελέσθηκε στον δεύτερο γύρο στέλνοντάς ένα σαφές μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου: Τον αλαζόνα ουδείς τον συμπάθησε.

Μέσα σε μία εβδομάδα άλλαξε το σκηνικό.

Πέντε στις έξι Περιφέρειες, τρεις στους τρεις μεγάλους δήμους και οι περισσότεροι δήμοι σε όλη την Ελλάδα στον β’ γύρο, πέρασαν στην αντιπολίτευση ή -ακόμα χειρότερα- στην εσωκομματική αντιπολίτευση! Ενώ υπάρχει περίπτωση που εξελέγη άτομο που ο Κούλης διέγραψε. Πάμε να τα δούμε.

Ο Κ.Μπακογιάννης, δεν είναι μια τυχαία ήττα για την κυβέρνηση: Είναι η αποτύπωση του πρώτου ενωμένου αντιπολιτευόμενου μετώπου από την «σκληρή» δεξιά των «Ελλήνων», μέχρι την ακροαριστερά του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και βέβαια του διαφαινόμενου αριστερού-κεντροαριστερού μετώπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Ο αντίπαλός του, ο Χ.Δούκας ξεκίνησε με ποσοστό κάτω από το 14,5% στον α’γύρο! Και πήρε συνολικά τις ψήφους ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελλήνων, ΑΝΤΑΡΣΥΑ (και παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ είχε καλέσεις τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν τον Χ.Δούκα, αλλά «λευκό»!

Ο Στυλιανός Αγγελούδης σάρωσε τον Κ.Ζέρβα στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στην πνιγμένη Θεσσαλία ο Δημήτρης Κουρέτας κατανίκησε τον Κώστα Αγοραστό σε μία εκλογική μάχη που είχε αναδειχθεί από την αντιπολίτευση ως «η μητέρα όλων των μαχών».

Επιτέλους οι πολίτες έδειξαν αξιοπρέπεια: Ο υπαίτιος για την καταστροφή της Θεσσαλίας, ο Κ.Αγοραστός, ηττήθηκε!

Μια Πελοπόννησο κέρδισε η κυβέρνηση και αυτό γιατί η υποψηφιότητα του Κ.Τατούλη δεν ήταν ισχυρή.

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο Χριστόδουλος Τοψίδης, κέρδισε

Και στο Βόρειο Αιγαίο ο νυν περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης που είχε γίνει γνωστός στο πανελλήνιο από… το βρίσιμο Μητσοτάκη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στην πρώτη μεταναστευτική κρίση τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Ιωάννης Τρεπεκλής πήρε την περιφέρεια Ιονίων Νήσων από τη νυν περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, καθώς υποστηρίχθηκε από όλη την αντιπολίτευση.

Στη Δυτική Μακεδονία νίκησε ο Γιώργος Αμανατίδης που διέγραψε ο Κ.Μητσοτάκης, τον νυν περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη.

Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου αλλαγή πολιτικού σκηνικού που θα φέρει εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ