Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξή του σε ρωσικό δίκτυο, δήλωσε την Κυριακή ότι «οι προτάσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προετοιμαστούν για έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας ήταν ανοησίες».

Παράλληλα προειδοποίησε τη Δύση ότι οποιοσδήποτε πόλεμος εναντίον της Ρωσίας θα ήταν σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο από τη σύγκρουση που μαίνεται Ουκρανία.

Αναλυτικά:

«Να πούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία… Όλοι ετοιμαζόμαστε για πόλεμο, ακολουθώντας τη γνωστή αρχαία ρήση: “αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο”. Προχωράμε με το γεγονός ότι θέλουμε ειρήνη.

Και αν θέλουν να πολεμήσουν με τη Ρωσία, τότε εκείνος θα είναι διαφορετικός πόλεμος, όχι όπως στην Ουκρανία που διεξάγουμε ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Είναι δυνατή η σύγκριση; Και αν μιλάμε για πόλεμο μεταξύ μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται. Κανείς με το υγιές μυαλό του δεν πρέπει να επιτρέψει τη δυνατότητα να γίνει πόλεμος μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων.

Είναι ανοησίες τα περί ταυτόχρονου πολέμου των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα. Δεν νομίζω ότι όλα αυτά είναι σοβαρά».

Τα παραπάνω σχόλια έγιναν από τον Πούτιν καθώς μία δικομματική επιτροπή που διορίστηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ παραδέχθηκε την Πέμπτη ότι «η Ουάσιγκτον πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανούς ταυτόχρονους πολέμους με τη Μόσχα και το Πεκίνο επεκτείνοντας τις συμβατικές της δυνάμεις, ενισχύοντας τις συμμαχίες και ενισχύοντας το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων της».

Ο Πούτιν, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την Κίνα αυτή την εβδομάδα, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησαν εντάσεις με το Πεκίνο δημιουργώντας τη συμμαχία ασφαλείας “AUKUS” των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Βρετανίας και ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν χτίζουν στρατιωτική συμμαχία.

Όσο για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο το Ισραήλ:

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι τόσο μεγάλης κλίμακας που δεν μπορεί καν να συγκριθεί με την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ