Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα, μετά την αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός, ενώ την ίδια ώρα γίνονται εκκλήσεις για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρομών, καθώς από το πρωί εκτυλίσσεται ένα απίστευτο θρίλερ γύρω από το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα και την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Απομένουν μόνο «24 ώρες νερού, ηλεκτρισμού και καυσίμων» πριν συμβεί «μια πραγματική καταστροφή» στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο, Άχμεντ Αλ-Αμντάρι, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη να επιτραπεί στη βομβαρδισμένη και πολιορκημένη περιοχή να λάβει τα φορτία με την ανθρωπιστική βοήθεια, που επί του παρόντος έχουν κολλήσει στα σύνορα της Ράφα με την Αίγυπτο. Εάν δεν φτάσει βοήθεια, οι γιατροί θα πρέπει να «ετοιμάσουν πιστοποιητικά θανάτου για τους ασθενείς τους», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, την έναρξη επιχείρησης αερογέφυρας για παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας, που θα αποτελείται από πολλές πτήσεις προς την Αίγυπτο για να μεταφερθούν προμήθειες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στο έδαφος της Γάζας, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο κενό οι διπλωματικές προσπάθειες


Υπενθυμίζεται ότι οι διπλωματικές προσπάθειες που ξεκίνησαν με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα έπεσαν στον κενό, με τον επικεφαλής στρατιωτικό εκπρόσωπο του Ισραήλ, Ντάνιελ Χαγκάρι, να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας εναντίον της Χαμάς, αυτής της δολοφονικής οργάνωσης που πραγματοποίησε (τις επιθέσεις)» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Νωρίτερα, οι σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας που ήχησαν στην Ιερουσαλήμ, στο Τελ Αβίβ καθώς και σε άλλες ισραηλινές πόλεις, διέκοψαν τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Αιγυπτιακές πηγές έκαναν λόγο σύμφωνα με το ίδιο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων για επίτευξη συμφωνίας για το άνοιγμα ανθρωπιστικής διαδρομής για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα. Σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, «δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των αλλοδαπών».

Αμερικανοί βουλευτές ζητούν παρέμβαση Μπάιντεν για κατάπαυση πυρός


Ψήφισμα, με τίτλο «Εκεχειρία τώρα» κατέθεσαν προς την κυβέρνηση Μπάιντεν 13 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, με αίτημα να ζητήσει άμεση αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός στο «Ισραήλ και την κατεχόμενη Παλαιστίνη», να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.

Δεν έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση στη Γάζα


Ο Εγιάντ Αλ-Μποζόμ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς, μίλησε για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και ανέφερε πως το Ισραήλ δεν έχει αποκαταστήσει την παροχή νερού στην περιοχή. «Οι κάτοικοι πίνουν ανθυγιεινό νερό, με αποτέλεσμα να τίθεται ένα σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα που απειλεί τη ζωή των πολιτών μας», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινοί διαψεύδουν τον ισχυρισμό της Χαμάς και υποστηρίζουν πως έχει αρχίσει ο ανεφοδιασμός με νερό στην Μπνέι Σάχιλα, κοντά στην πόλη Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Στη Γάζα, πάντως, εδώ και πέντε ημέρες έχει διακοπεί και η ηλεκτροδότηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα βασικές υπηρεσίες να είναι εκτός λειτουργίας και τα νοσοκομεία να εκπέμπουν SOS καθώς βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ