Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που ζουν στη βόρεια Γάζα έχουν ενημερωθεί για να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται να εξαπολύσει την αναμενόμενη χερσαία του επίθεση.

Οι άμαχοι πρέπει να κατευθυνθούν νότια μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. τοπική ώρα σήμερα, χρησιμοποιώντας δύο διαδρομές, ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Η έκκληση για μαζική εκκένωση έχει καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις και χαρακτηρίστηκε από τον επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ως εξαιρετικά επικίνδυνη.

Βομβάρδισαν κονβόι αμάχων
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, υπάρχει καταγγελία για ισραηλινό χτύπημα κατά αυτοκινητοπομπής οχημάτων που κατευθύνονταν προς τη νότια Γάζα. Λίγο αργότερα εμφανίστηκαν βίντεο που δείχνουν τη σφαγή στο σημείο.

Το BBC Verify επιβεβαίωσε ότι το χτύπημα σημειώθηκε στην οδό Salah-al-Din. μία από τις δύο οδούς εκκένωσης από τη βόρεια Γάζα προς τα νότια.

Ο δρόμος ήταν γεμάτος κίνηση όλη την ημέρα χθες, καθώς οι κάτοικοι της Γάζας που εδρεύουν στο βορρά τήρησαν τις ισραηλ

Τουλάχιστον 12 πτώματα είναι ορατά στα πλάνα, κυρίως γυναίκες και παιδιά – μερικά από τα οποία φαίνονται να είναι μόλις δύο έως πέντε ετών. Η ύπαρξη σκιών στο βίντεο υποδηλώνει ότι γυρίστηκε γύρω στις 17:30 τοπική ώρα.

Τα περισσότερα φαίνονται ξαπλωμένα στο πίσω μέρος ενός φορτηγού με επίπεδη επιφάνεια – άλλα είναι διάσπαρτα γύρω από το δρόμο. Άλλα κατεστραμμένα οχήματα γεμίζουν επίσης την περιοχή.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σημείο και κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση.

Η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) λέει ότι διεξάγει έρευνα, αλλά είπε ότι “οι εχθροί της προσπαθούν να εμποδίσουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τον βορρά”.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ