Όπως οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα έχει την ισχύ να διαταράξει την παγκόσμια οικονομία, ακόμη και να την οδηγήσει σε ύφεση εάν εμπλακούν περισσότερες χώρες, εκτιμά το Bloomberg.

Bloomberg: Θα εκτοξευτεί η τιμή του πετρελαίου

Μια πιο έντονη κλιμάκωση θα μπορούσε να φέρει το Ισραήλ σε άμεση σύγκρουση με το Ιράν, έναν προμηθευτή όπλων και χρημάτων στη Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική ομάδα. Σε αυτό το σενάριο, το δημοσίευμα του Bloomberg εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 150 δολάρια το βαρέλι και η παγκόσμια ανάπτυξη να πέσει στο 1,7% – μια ύφεση που αφαιρεί περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από την παγκόσμια παραγωγή.

Φυσικά, δευτερεύουσες επιπτώσεις όπως αυτές δεν είναι στο μυαλό μετά την ανθρώπινη τραγωδία της περασμένης εβδομάδας. Η μεγάλη πλειοψηφία των νεκρών και από τις δύο πλευρές είναι άμαχοι. Δεκάδες Ισραηλινοί όμηροι έχουν μεταφερθεί στη Γάζα. Πύραυλοι και μια διαφαινόμενη επίθεση εδάφους απειλούν τις ζωές Παλαιστινίων που έχουν παγιδευτεί στον θύλακα χωρίς οδό διαφυγής. Η καταστροφή ανεβάζει συναισθηματικές θερμοκρασίες και καθιστά πιο πιθανή τη στρατιωτική κλιμάκωση.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει δονήσεις σε όλο τον κόσμο, επειδή η περιοχή είναι ένας κρίσιμος προμηθευτής ενέργειας και βασικός διάδρομος της ναυτιλίας. Ο αραβο-ισραηλινός πόλεμος του 1973, που οδήγησε σε εμπάργκο πετρελαίου και χρόνια στασιμότητας στις βιομηχανικές οικονομίες, είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα. Άλλες συγκρούσεις είχαν πιο περιορισμένο αντίκτυπο, ακόμη και όταν ο ανθρώπινος απολογισμός ήταν υψηλός.

Η σημερινή παγκόσμια οικονομία φαίνεται ευάλωτη. Εξακολουθεί να ανακάμπτει από μια περίοδο πληθωρισμού που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Ένας άλλος πόλεμος σε μια περιοχή παραγωγής ενέργειας θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό. Οι ευρύτερες συνέπειες θα μπορούσαν να επεκταθούν από την ανανέωση των αναταραχών στον αραβικό κόσμο, έως τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές της βενζίνης είναι βασικές για το αίσθημα των ψηφοφόρων.

Όλες αυτές οι πιθανές επιπτώσεις εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Το Bloomberg Economics εξέτασε τον πιθανό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό σε τρία σενάρια.

Bloomberg – Σενάριο 1: Η σύγκρουση περιορίζεται στη Γάζα


Το 2014, η απαγωγή και η δολοφονία τριών Ισραηλινών από τη Χαμάς ήταν το έναυσμα για μια χερσαία εισβολή στη Γάζα που άφησε πάνω από 2.000 νεκρούς. Οι μάχες δεν εξαπλώθηκαν πέρα από το παλαιστινιακό έδαφος και ο αντίκτυπός τους στις τιμές του πετρελαίου —και στην παγκόσμια οικονομία— ήταν σιωπηλός.

Ο αριθμός των νεκρών της περασμένης εβδομάδας είναι ήδη υψηλότερος. Ωστόσο, μια πιθανή τροχιά για την τρέχουσα σύγκρουση θα ήταν ουσιαστικά η επανάληψη αυτής της τραγικής ιστορίας – σε συνδυασμό με την αυστηρότερη επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ στο πετρέλαιο του Ιράν.

Η Τεχεράνη αύξησε την παραγωγή πετρελαίου της έως και 700.000 βαρέλια την ημέρα φέτος, καθώς οι ανταλλαγές κρατουμένων και το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων σηματοδοτούν την απόψυξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Εάν αυτά τα βαρέλια εξαφανιστούν υπό την πίεση των ΗΠΑ, η Bloomberg Economics εκτιμά μια ώθηση από 3 έως 4 δολάρια στις τιμές του πετρελαίου.

Ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία υπό αυτό το σενάριο θα ήταν ελάχιστος, ειδικά εάν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντισταθμίσουν τα χαμένα βαρέλια του Ιράν χρησιμοποιώντας την πλεονάζουσα δυναμικότητά τους.

Bloomberg – Σενάριο 2: Πόλεμος μεσολάβησης


Τι γίνεται αν δεν παραμείνει περιορισμένη; Η Χεζμπολάχ – ένα πολιτικό κόμμα και πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι ισχυρός παίκτης στον Λίβανο – έχει ήδη ανταλλάξει πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα και είπε ότι έπληξε μια θέση του ισραηλινού στρατού με κατευθυνόμενους πυραύλους.

Εάν η σύγκρουση εξαπλωθεί στον Λίβανο και τη Συρία, όπου το Ιράν υποστηρίζει επίσης ένοπλες ομάδες, θα μετατραπεί ουσιαστικά σε πόλεμο με αντιπροσώπους μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ — και το οικονομικό κόστος θα αυξηθεί.

«Το Ιράν και η Χεζμπολάχ παρακολουθούν και αξιολογούν την κατάσταση», λέει ο Γιαίρ Γκολάν, πρώην αναπληρωτής αρχηγός του στρατού του Ισραήλ. «Εάν η Χεζμπολάχ συμμετάσχει στην εκστρατεία, το χρονοδιάγραμμα μπορεί να είναι μετά την έναρξη μιας χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα».

Η κλιμάκωση σε αυτές τις γραμμές θα αυξήσει την πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, οδηγώντας πιθανότατα τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερες. Στον σύντομο αλλά αιματηρό πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006, το αργό εκτινάχθηκε κατά 5 δολάρια το βαρέλι. Εκτός από το σοκ από το σενάριο του περιορισμένου πολέμου, μια ισοδύναμη κίνηση σήμερα θα έστελνε την τιμή σε άνοδο 10% σε περίπου 94 $.

Οι εντάσεις ενδέχεται να αυξηθούν και στην ευρύτερη περιοχή. Η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Τυνησία βυθίζονται σε οικονομική και πολιτική στασιμότητα. Η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς θα μπορούσε να προκαλέσει διαμαρτυρίες. Στην Αραβική Οδό, η απόσταση από τις πορείες κατά του Ισραήλ έως τις αντικυβερνητικές αναταραχές είναι μικρή. Μια επανάληψη της Αραβικής Άνοιξης – ένα κύμα διαμαρτυρίας και εξέγερσης που ανέτρεψε κυβερνήσεις στις αρχές της δεκαετίας του 2010 – δεν είναι αδιανόητη.

Ο παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος σε αυτό το σενάριο προέρχεται από δύο κραδασμούς: Ένα άλμα 10% στις τιμές του πετρελαίου και μια κίνηση απομάκρυνσης κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με αυτό που συνέβη κατά την Αραβική Άνοιξη. Καταγράφουμε την τελευταία κίνηση με μια αύξηση οκτώ μονάδων

στον δείκτη VIX, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μέτρο αποστροφής κινδύνου.

Προσθέτουν 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στην παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος – περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια απώλειας παραγωγής – που θα επιβραδύνει τον ρυθμό στο 2,4%. Εκτός της κρίσης Covid του 2020 και της παγκόσμιας ύφεσης του 2009, αυτή θα ήταν η πιο αδύναμη ανάπτυξη των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα πρόσθεταν επίσης περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στον παγκόσμιο πληθωρισμό – διατηρώντας τον κοντά στο 6%, και διατηρώντας την πίεση στους κεντρικούς τραπεζίτες να διατηρήσουν σφιχτή τη νομισματική πολιτική ακόμη και όταν η ανάπτυξη απογοητεύει.

Bloomberg – Σενάριο 3: Πόλεμος Ιράν – Ισραήλ

Η άμεση σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ είναι ένα σενάριο χαμηλής πιθανότητας, αλλά επικίνδυνο. Θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για μια παγκόσμια ύφεση. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η πτώση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου θα προκαλούσαν σημαντικό πλήγμα στην ανάπτυξη και θα ανέβαζαν τον πληθωρισμό κατά μια βαθμίδα υψηλότερα.

«Κανείς στην περιοχή, ούτε καν το Ιράν, δεν θέλει να δει τη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ να κλιμακώνεται σε έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο», λέει ο Χασάν Αλχασάν, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί, ειδικά με τα συναισθήματα να είναι στα ύψη. «Η πιθανότητα λανθασμένου υπολογισμού είναι μεγάλη», λέει ο Alhasan.

Το Ισραήλ θεωρούσε από καιρό τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Οι κινήσεις της Τεχεράνης για οικοδόμηση στρατιωτικής συμμαχίας με τη Ρωσία, αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και ομαλές σχέσεις με τις ΗΠΑ συμφώνησαν να ενωθούν.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν στείλει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με τη συνενοχή του Ιράν στην επίθεση της Χαμάς. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να το γνώριζαν», είπε ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ, στις 9 Οκτωβρίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν στοιχεία ότι οι Ιρανοί ηγέτες αιφνιδιάστηκαν, ανέφεραν οι New York Times στις 11 Οκτωβρίου, ωστόσο έχουν περιγράψει το Ιράν ως συνένοχο με μια ευρύτερη έννοια επειδή χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τη Χαμάς.

Σε μια αντιπαράθεση Ισραήλ-Ιράν, «η Τεχεράνη πιθανότατα θα επιδιώξει να ενεργοποιήσει ολόκληρο το δίκτυο πληρεξουσίων και εταίρων της στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και το Μπαχρέιν», είπε ο Αλχασάν. «Θα είχε έναν μακρύ κατάλογο σκληρών και μαλακών δυτικών στόχων στην περιοχή για να διαλέξει».

Σε αυτό το σενάριο, οι αυξημένες εντάσεις υπερδυνάμεων θα πρόσθεταν στο πτητικό μείγμα. Οι ΗΠΑ είναι στενός σύμμαχος του Ισραήλ, ενώ η Κίνα και η Ρωσία εμβαθύνουν τους δεσμούς με το Ιράν. Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ανησυχούν ότι η Κίνα και η Ρωσία θα εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση για να αποσπάσουν την προσοχή και τους στρατιωτικούς πόρους από άλλα μέρη του κόσμου.

Με περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου να προέρχεται από την περιοχή του Κόλπου, οι τιμές θα εκτοξευθούν στα ύψη. Δεν αποκλείεται η επανάληψη του πλήγματος στις εγκαταστάσεις της Aramco από φιλοϊρανούς μαχητές το 2019, που αφαίρεσε σχεδόν το ήμισυ της προμήθειας πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία.

Η τιμή του αργού μπορεί να μην είναι τετραπλασιασμένη, όπως έγινε το 1973 όταν τα αραβικά κράτη επέβαλαν εμπάργκο ως αντίποινα για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στον πόλεμο εκείνου του έτους. Αλλά εάν το Ισραήλ και το Ιράν εκτοξεύουν πυραύλους το ένα στο άλλο, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν σύμφωνα με αυτό που συνέβη μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990. Με πολύ υψηλότερο σημείο εκκίνησης σήμερα, μια άνοδος αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να οδηγήσει το πετρέλαιο στα 150 δολάρια το βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ