Μαχητικά αεροσκάφη Su-25 και επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-28 κονιορτοποιούν τα ουκρανικά οχυρά

Την στιγμή που μαίνονται οι μάχες στο Ισραήλ μεταξύ του ισραηλινού Στρατού και της Χαμάς, η Ρωσία πετυχαίνει αυτό που δεν κατάφεραν το 2014 οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές του Ντονέτκσ: Να σπάσει την ουκρανική γραμμή άμυνας, στην Αβντιίβκα όπως είχε κάνει και στην Μαρίνκα ένα μήνα πριν και να θέσει υπό μερικό έλεγχο την πόλη!

Αυτές οι δύο περιοχές, ήταν οι προεξέχουσες των Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος, αφού βρίσκονται έξω από την πόλη του Ντονέτσκ και ουσιαστικά οι μάχες δεν σταμάτησαν ποτέ σε αυτά τα εννέα χρόνια, σε επίπεδο βέβαια, αψιμαχιών μετά το 2014.

Περίπου 30.000 Ρώσοι προελαύνουν και συντρίβουν τα ουκρανικά οχυρά, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μία δήλωση «επικήδειο», ανάλογη με αυτή που είχε κάνει στην Μαριπούπολη και το Μπάκχμουτ πριν την πτώση τους («απελευθέρωση» κατά τους Ρώσους): «Αβντιίβκα. Κρατάμε τις θέσεις μας. Το ουκρανικό θάρρος και η ενότητα θα καθορίσουν πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος»,

Πρακτικά η Αβντιίβκα έχει περικυκλωθεί από τα ρωσικά στρατεύματα και είναι θέμα ημερών η ολοκληρωτική κατάρρευσή της, ενώ βάλλονται όλες οι ουκρανικές μονάδες θωρακισμένων στην περίμετρό της:

Είναι πλέον καλυμμένη από πυκνό μαύρο καπνό και οι σκληροί Ρώσοι στρατιώτες της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, έχουν διατρήσει αρκετές από τις εξαιρετικά οχυρωμένες ουκρανικές θέσεις (οι Ουκρανοί οχυρώνουν την πόλη από το 2014 με επάλληλες σειρές αλληλοκαλυπτόμενων οχυρών), κάνοντας θέμα χρόνου την κατάληψη της πόλης: Η εμπλοκή της ρωσικής Αεροπορίας με Su-25 και Su-24, κάνει και πάλι την διαφορά.

Χωρίς να κινδυνεύουν από αντιαεροπορικά πυρά ή την εχθρική Αεροπορία κτυπούν από χαμηλά και στοχεύουν τα οχυρά με εμπρηστικές βόμβες με αυτονόητα αποτελέσματα…

Ο Βιτάλι Μπαράμπας, διορισμένος από το Κίεβο δήμαρχος της πόλης, είπε στην ουκρανική τηλεόραση: «Ο εχθρός δεν σταματά τον καταιγισμό πυρών, έρχονται απ’ όλες τις κατευθύνσεις».

«Τα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα κινούνται από το Ντόνετσκ μέσω του Sands στο Vodyanoye, καθήκον τους είναι να αποκόψουν την Avdeevka από το Vodyanoye και το Opytnoye», αναφέρουν ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.

Επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-28N έχουν κάνει την εμφάνισή τους μετά από πολύ καιρό, καθώς τα Ka-52 σήκωναν το βάρος της ρωσικής προσπάθειας, ειδικά στο νότιο μέτωπο, αφού τα Mil Mi-28N θεωρούνται «πολύτιμα» στον ρωσικό Στρατό και τα διατηρούσαν ανέπαφα για πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ:

Η Αβντιίβκα πριν από τον πόλεμο είχε 32.000 ρωσόφωνους κατοίκους, όμως τώρα έχουν απομείνει μόνο 1.600

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ