Ξεκίνησε η μαζική έξοδος των Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα, αφού ο ισραηλινός στρατός είπε σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους να εκκενώσουν προς το νότιο τμήμα της πολιορκούμενης περιοχής, μια άνευ προηγουμένου εντολή πριν από μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή κατά της Χαμάς.

Περίπου 1,1 εκατ. κάτοικοι της Γάζας -οι οποίοι παλεύουν καθημερινά να επιβιώσουν εν μέσω μπαράζ αεροπορικών επιδρομών και ενός πρωτοφανούς αποκλεισμού από νερό, ρεύμα και είδη πρώτης ανάγκης- καλούνται να εκκενώσουν την περιοχή. Η εντολή εκκένωσης, δημιούργησε πανικό στους αμάχους και στους εργαζομένους της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η εκκένωση «θα χρειαστεί χρόνο», παραδέχεται ο ισραηλινός στρατός


Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι η εντολή απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα «θα χρειαστεί χρόνο», ύστερα από ανακοίνωση νωρίτερα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι ο στρατός έδωσε προθεσμία 24 ωρών.

«Αγνοήστε τη διαταγή» λέει η Χαμάς


Το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, από τη μεριά του, κάλεσε σήμερα τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές. Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει τη συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν με αυτές τις απόπειρες, που εντάσσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι που φεύγουν μαζικά – σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας – θα ήταν καταστροφικός. Η Χαμάς, η οποία πραγματοποίησε μια συγκλονιστική και βάναυση επίθεση στο Ισραήλ πριν από σχεδόν μια εβδομάδα και έκτοτε έχει εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες, απέρριψε την εντολή εκκένωσης ως τέχνασμα και κάλεσε τους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους.

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής είχε γίνει γνωστό ότι το ισραηλινό τελεσίγραφο έκανε λόγο για «εκκένωση προς νότο», με το BBC να παρουσιάζει μέσω χάρτη την πορεία που καλούνται να ακολουθήσουν οι κάτοικοι της Γάζας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το BBC, το σχέδιο εκκένωσης αφορά τη μετακίνηση νοτίως της κοιλάδας Ουαντί, προς το νοτιότερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ