Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, η χώρα παρήγαγε 156.000 τόνους ελαιόλαδο και εξήγαγε 28.000 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2022/23. Αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας απέδωσαν την αύξηση των τιμών του ελαιολάδου στη χώρα στις ελλείψεις σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, μετά το χαμηλότερο επίπεδο παγκόσμιας παραγωγής από το καλλιεργητικό έτος 2016/17.

Ενώ οι αγρότες και οι αξιωματούχοι στο Μαρόκο ελπίζουν ότι η ερχόμενη συγκομιδή θα ξεπεράσει την προηγούμενη, οι παγκόσμιες τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με μια άλλη πολύ κακή συγκομιδή να αναμένεται στην Ισπανία, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο. Παρόλο που οι αξιωματούχοι επιδιώκουν να μειώσουν τις τιμές στο εσωτερικό, η απόφαση του Μαρόκου να απαγορεύσει τις εξαγωγές θα μπορούσε να συμβάλει σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας, περίπου το 3% των συνολικών εισαγωγών ελαιολάδου της χώρας προήλθε από το Μαρόκο τους πρώτους επτά μήνες του 2023. Εν τω μεταξύ, το 11% προερχόταν από την Τουρκία και το 2,5% από τη Συρία την ίδια περίοδο .

Αποτελώντας το 16,5% των ισπανικών εισαγωγών τους πρώτους επτά μήνες του 2023, σχεδόν 18 εκατομμύρια κιλά ελαιόλαδου, ορισμένοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι συνδυασμένες απαγορεύσεις θα περιορίσουν περαιτέρω την προσφορά και θα διατηρήσουν ανοδική πίεση σε τιμές που αγγίζουν ήδη επίπεδα ρεκόρ.

«Εάν ένας προμηθευτής σταματήσει να προμηθεύει άτομα που δεν έχουν τόσο μεγάλη ποσότητα, ας πούμε ότι η υπάρχουσα κατάσταση χειροτερεύει και κατά συνέπεια, υπάρχει χαμηλότερη διαθεσιμότητα ελαιολάδου στην αγορά», δήλωσε ο Ραφαέλ Πίκο Λαπουέντε, εκτελεστικός διευθυντής της Ισπανικής Ένωσης Εξαγωγέων, Βιομηχανίας και Εμπορίου Ελαιολάδου (Asoliva), δήλωσε στο Objective.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ