Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται σήμερα στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή με στόχο να επιδείξει την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ ύστερα από την επίθεση της Χαμάς και να προσπαθήσει να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης. Αυτήν την ώρα συναντάται με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είμαστε εδώ, δεν πάμε πουθενά» είπε ο Μπλίνκεν κατά την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης, με τον Νετανιάχου να τον ευχαριστεί για αυτή τη δήλωσή του. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είπε ότι τουλάχιστον 25 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Σε κοινή ανακοίνωση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται στενά με το Ισραήλ για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των ανθρώπων που αιχμαλωτίστηκαν. Ακόμα τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεται κάθε δυνατή προφύλαξη «για να αποφύγουμε να βλάψουμε τους πολίτες».

«Όπως συνετρίβη ο ISIS, έτσι θα συντριβεί και η Χαμάς» είπε από την πλευρά του o πρωθυπουργός του Ισραήλ. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών είναι ένα «απτό παράδειγμα της ξεκάθαρης υποστήριξης της Αμερικής προς το Ισραήλ».

Ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης θα προσπαθήσει επίσης να βοηθήσει να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς -κάποιοι εκ των οποίων είναι Αμερικανοί- και να προωθήσει τις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς και τους Αιγυπτίους για μια ασφαλή δίοδο για αμάχους της Γάζας από τον πυκνοκατοικημένο θύλακα ενόψει πιθανής χερσαίας εισβολής του Ισραήλ.

Μετά το Ισραήλ,ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ