Παρέμβαση για το δικαίωμα να γίνονται γάμοι ομοφύλων έκανε ο Αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, Παναγιώτης Πικραμμένος, τασσόμενος υπέρ μίας ρύθμισης που θα ανοίξει το δρόμο και κρατώντας ορισμένες επιφυλάξεις για την απόκτηση παιδιών.

Το θέμα φέρεται πως έχει διχάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. καθώς αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη εμφανίζονται αντίθετοι ενώ δύο γραμμές δείχνουν να υπάρχουν και ως προς το χρόνο κατάθεσης σχετικής ρύθμισης, κάτι που ωστόσο αποτελεί δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκπεφρασμένη και στην πρόσφατη συνέντευξη στην ΔΕΘ.

Ο προβληματισμός που επικρατεί στο Μαξίμου συνδέεται και με το ζήτημα εάν θα πρέπει να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, δεδομένων των αντιρρήσεων από στελέχη όπως ο Μ. Βορίδης και ο Α. Γεωργιάδης. Εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να προχωρήσει άμεσα στη ρύθμιση χωρίς κομματική πειθαρχία.

Σε κάθε περίπτωση ο Παναγιώτης Πικραμμένος μιλώντας την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εγώ όχι ως νομικός, ως ελεύθερος πολίτης και άνθρωπος, θεωρώ ότι φυσικά υπάρχει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του ατόμου και μέσα σε αυτό το δικαίωμα περιλαμβάνεται και το δικαίωμά τους να παντρεύονται. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη».

Ερωτηθείς στη συνέχεια, για το ζήτημα της απόκτησης παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, σημείωσε πως «εδώ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή ούτε ναι, ούτε όχι. Πιστεύω όμως ότι ακόμη και δύο γονείς του ίδιου φύλου έχουν την δυνατότητα να μπορούν να αναθρέψουν και να βγάλουν νέα παιδιά, τα οποία θα έχουν ψυχική υγεία. Ωστόσο, παραμένει ένα ευαίσθητο σημείο» επισήμανε ο κ. Πικραμμένος, τονίζοντας ωστόσο την άποψή του «ότι δεν μπορούμε να βάζουμε εμπόδια σε ανθρώπους οι οποίοι εκφράζουν μία πραγματική βούληση και επιθυμία να κάνουν κάτι καλό στη ζωή τους».

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι σέβεται απολύτως, αντίθετες απόψεις και προσέθεσε στο σημείο πως αυτό πως «είναι κάτι το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί σε μεγάλο βαθμό».

«Αν δοκιμαστεί και δούμε ότι τα προερχόμενα από τέτοιου είδους γάμους παιδιά δεν εξελίσσονται σε υγιή στοιχεία σε μία κοινωνία αλλά υπάρχουν προβλήματα τόσο στους ίδιους όσο και ως πολίτες μεταγενέστερα, ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουμε απόψεις. Είναι κάτι όμως που λέω, επειδή για μένα πρωταρχική ιδέα είναι το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του ατόμου και βλέπω εκεί μία πραγματική και όχι μία προσποιητή επιθυμία. Εκεί λοιπόν θα ήθελα να κάνω διαχωρισμό. Δεν θέλω η επιθυμία να είναι επικοινωνιακή. Θέλω η επιθυμία να είναι πραγματική και να μπορώ να την παρακολουθώ και σε όλη της την εξέλιξη. Όπως τα υιοθετημένα παιδιά που τα παρακολουθούν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι ενδεχομένως σε όλη την εξέλιξη υιοθεσίας, το ίδιο ενδεχομένως θα πρέπει να γίνεται και σε αυτές τις περιπτώσεις. Γι’ αυτό θέλω να πω ότι σέβομαι όλες τις απόψεις. Και βλέπουμε» συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ