Συνολικά οκτώ Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα τους κι ένας ντόπιος δημόσιος λειτουργός.

Νωρίτερα, το συνδικάτο των δημοσιογράφων της Γάζας έκανε λόγο για τρεις νεκρούς. Ο διευθυντής του γραφείου της κυβέρνησης της Χαμάς, αρμόδιος για τα μέσα ενημέρωσης, Σαλάμεχ Μααρούφ ανακοίνωσε τα ονόματα των θυμάτων: πρόκειται για τους Σαΐντ αλ Ταουίλ, τον διευθυντή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al-Khamisa, τον φωτορεπόρτερ Μοχάμεντ Σομπόκ και τον Χισάμ Ναουαϊχάχ, ανταποκριτή ενός τοπικού μέσου ενημέρωσης. Όλοι τους σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό ενώ κάλυπταν την εκκένωση μιας πολυκατοικίας κοντά στο αλιευτικό λιμάνι της πόλης της Γάζας, είπε ο Μααρούφ, καταδικάζοντας «την εγκληματική συμπεριφορά του Ισραήλ απέναντι στους δημοσιογράφους».

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι οι δημοσιογράφοι είχαν σταθεί σε απόσταση δεκάδων μέτρων από το κτίριο αφού ένας ένοικός του έλαβε μια τηλεφωνική κλήση από τον ισραηλινό στρατό με την οποία τον ενημέρωσαν ότι επίκειτο μια επίθεση και η πολυκατοικία έπρεπε να εκκενωθεί. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι από τον ισραηλινό βομβαρδισμό χτυπήθηκε ένα άλλο κτίριο, πιο κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν οι δημοσιογράφοι.

Λίγη ώρα αργότερα το συνδικάτο των Παλαιστίνιων δημοσιογράφων ανέφερε ότι η επικεφαλής της Επιτροπής Γυναικών Δημοσιογράφων, η Σαλάμ Χαλίλ, σκοτώθηκε μαζί με τον σύζυγο και τα παιδιά της όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι τους, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Άσαντ Σαμλάχ, σκοτώθηκε την Κυριακή. Άλλοι δέκα τραυματίστηκαν και δύο αγνοούνται. Το Σάββατο σκοτώθηκαν σε διάφορα επεισόδια ο φωτορεπόρτερ Ιμπραχίμ Μοχάμαντ Λάφι, ο ρεπόρτερ Μοχάμαντ Ζαργκούν και ο Μοχάμαντ Ελ Σάλχι, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές και με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ